c S

Odnosi zaostreni tudi med Bolgarijo in Turčijo

20.03.2017 08:37 Sofija, 18. marca (STA) - Odnosi med Bolgarijo in Turčijo so se v zadnjih dneh zaostrili, saj naj bi skušala Ankara vplivati na parlamentarne volitve, ki bodo v Bolgariji prihodnjo nedeljo. Bolgarski predsednik Rumen Radev je v petek zvečer Ankaro obtožil vmešavanja v volitve, kar je označil za nedopustno.

Napetosti so izbruhnile, potem ko je turški minister za socialne zadeve Mehmet Müezzinoglu Turke v Bolgariji pozval, naj volijo za novo stranko turške manjšine, imenovano Dost. Turški veleposlanik v Sofiji Süleyman Gökce pa je nastopil tudi v promocijskem videu stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je precej razburilo bolgarske oblasti. "Turčija je naša soseda, naša prijateljica, razviti želimo dobrososedske odnose," je v petkovem nagovoru na javni televiziji BNT dejal Radev. "Vendar pa je turško vmešavanje dejstvo. To vmešavanje je nesprejemljivo," je poudaril.

Ob tem je pozval tudi k umiritvi napetosti, a je opozoril, da "pristojne bolgarske službe aktivno delajo na preprečevanju vmešavanja v naš volilni proces in notranje zadeve".

Spor se je sicer v petek zvečer še nekoliko zaostril, ko je bolgarska tajna služba izgnala dva turška državljana, ki sta na območjih z bolgarsko-turškim prebivalstvom izvajala kampanjo za turško avtonomijo na teh območjih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Bolgariji sicer živi okoli 700.000 Turkov.

Že pred tem so se zaradi prepovedi zborovanj v podporo referendumu o spremembah turške ustave zaostrili tudi odnosi med več drugimi državami Evropske unije in Turčijo. Zaradi tega je med drugim ogrožen tudi dogovor med Brusljem in Ankaro o upravljanju migracijskih tokov. Po besedah Radeva bi bila Bolgarija, ki ima kar 270 kilometrov meje s Turčijo, ob odpovedi tega dogovora močno prizadeta.