c S

Na ptujskem sodišču kljub večjemu pripadu zmanjšujejo zaostanke

20.03.2017 08:30 Ptuj, 18. marca (STA) - Ptujsko okrožno sodišče je skupaj s pripadajočimi okrajnimi sodišči na Ptuju in v Ormožu v reševanje lani prejelo 32.308 zadev, medtem ko jih je rešilo 34.204. Kot je za STA pojasnil predsednik sodišča Andrej Žmauc, jim je ob 11 odstotkov višjem pripadu uspeli število rešenih zadev v primerjavi z letom prej dvigniti za skoraj osem odstotkov.

"Sodne zaostanke iz leta v leto zmanjšujemo. Konec leta 2016 nam je ostalo 6690 nerešenih zadev, kar je za 22 odstotkov manj kot leto pred tem, ko je bilo takih primerov 8588. Ob tem smo za več kot 40 odstotkov zmanjšali število nerešenih zadev, starejših od pet let, za dobro tretjino pa takih, ki so starejše od deset let," pravi Žmauc.

Na ptujskem sodišču se je lani vendarle ustavila rast na novo vloženih insolvenčnih postopkov. Če se je njihovo število leta 2015 v primerjavi z letom prej povišalo za skoraj 15 odstotkov, so jih lani prejeli 13 odstotkov manj kot v letu 2015. Novih stečajnih in drugih insolvenčnih postopkov, so tako lani prejeli 262, večinoma na račun osebnih stečajev.

V vseh treh organizacijskih enotah ptujskega sodišča je bilo konec leta zaposlenih 140 ljudi, med njimi 29 sodnikov in 111 javnih uslužbencev, kar je trije manj kot leto prej. Okrožnemu sodišču je po prenehanju sodniške funkcije enemu od sodnikov in upokojitvi ene od sodnic ostalo le še sedem sodnikov, a je razpis za nadomestitev sodnice že v teku.

Ob že tako razredčenih vrstah so bili sodniki okrožnega sodišča skozi vse leto za del polnega delovnega časa razporejeni še na ptujsko okrajno sodišče, kjer so pomagali reševati zadeve na kazenskem, pravdnem in zapuščinskem področju.

Njihova služba za alternativno reševanje sporov je lani od vseh treh sodišč prejela 329 predlogov za mediacijo, od katerih so jih sprejeli 117, uspešno pa so rešili 52 primerov.

V zvezi s prostorsko problematiko poudarjajo, da bi na lokaciji ptujskega okrožnega sodišča na Krempljevi ulici potrebovali dodatne prostore za pisarno za računalničarja ter za hrambo zaseženih predmetov. Doslej še niso bili uspešni s predlogom, da bi ptujski oddelek mariborskega delovnega sodišča preselili na drugo lokacijo, z dodatnimi 85 kvadratnimi metri pa bi sami v celoti zadostili svojim potrebam.

Okrajno sodišče, ki je bilo doslej razdeljeno na dve lokaciji, od tega tedna v celoti posluje na Vodnikovi ulici. Delovni pogoji na ormoškem okrajnem sodišču so zadovoljivi, a bi za zagotavljanje varnosti v zgradbi, ki ima le en glavni vhod, želeli zagotoviti še en stranski oziroma pomožni vhod.