c S

Pravosodno ministrstvo ZDA nima informacij o prisluškovanju Trumpu

20.03.2017 08:30 Washington, 18. marca (STA) - Odbor za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa je v petek prejel zahtevano poročilo pravosodnega ministrstva ZDA glede obtožb predsednika Donalda Trumpa, da mu je predhodnik Barack Obama prisluškoval. Člani odbora poročila niso javno komentirali, mediji pa poročajo, da obtožbe nimajo osnove v dejstvih.

Trump še vedno vztraja pri obtožbah in na novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel je dejal, da imata glede prejšnje administracije nekaj skupnega. V mislih je imel prisluškovanje Merklovi in drugim svetovnim voditeljem, ki ga je razkril nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost Edward Snowden.

Predsednik kongresnega odbora Devin Nunes iz Kalifornije je izjavil le, da je zadovoljen s poročilom pravosodnega ministrstva. Poročilo je dobil tudi od NSA, čaka pa še na poročila FBI in Cie. V ponedeljek bo lahko vprašanje o tem med drugim zastavil direktorju FBI Jamesu Comeyju in direktorju NSA Mikeu Rogersu na zaslišanjih o domnevnem vpletanju Rusije v ameriške volitve.

Molk članov odbora v predstavniškem domu in sorodnega odbora v senatu je bil v petek precej zgovoren - lahko bi pomenil, da so izvedeli nekaj, o čemer ne smejo govoriti. Zanimalo jih je med drugim tudi, ali je prisluškovanje tujcem zajelo tudi kakšnega člana Trumpove kampanje.

Glede Obamovega prisluškovanja pa je republikanski kongresnik iz Oklahome Tom Cole dejal, da se mu mora Trump opravičiti. Cole meni, da ni nobenega dokaza za Trumpove obtožbe in, če jih ne bo predstavil, potem Obami dolguje opravičilo.