c S

Katičeva in Nussdorferjeva na srečanju o aktualnih zadevah v obrambnem resorju

20.03.2017 07:56 Ljubljana, 17. marca (STA) - Ministrica za obrambo Andreja Katič s sodelavci je na delovnem obisku na ministrstvu danes sprejela varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer z ekipo. Katičeva se je varuhinji zahvalila za pripombe v zvezi s predlogom zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski, pomembna tema pa so bile tudi pravice zaposlenih v obrambnem resorju.

Mnenje varuhinje človekovih pravic glede ključnih zakonov na obrambnem področju je pomembno prispevalo k iskanju ustreznejših rešitev, trenutno potekajo še zadnja usklajevanja z drugimi resorji, so na ministrstvu in pri varuhu človekovih pravic navedli v sporočilu za javnost. Pričakujejo, da bosta zakona aprila obravnavana na vladi.

Pomembna tema pogovorov so bile pravice zaposlenih v obrambnem resorju, pri čemer je ministrica varuhinji človekovih pravic predstavila dialog s sindikati, urejanje delovnopravnega in socialnega statusa zaposlenih, vojaško izobraževanje in usposabljanje ter vidik spola. Temu na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski namenjajo velik poudarek, še posebej v postopkih priprave pripadnic in pripadnikov na dolžnosti v mednarodnih operacijah in misijah, so navedli. Ministrica je varuhinji predstavila tudi vlogo Slovenske vojske ob množičnem prihodu migrantov in beguncev, še posebno z vidika omogočanja izvedbe humanitarne pomoči.

Katičeva in Nussdorferjeva, ki sta se sicer nazadnje srečali pred enim letom, sta se danes strinjali, da so redna medsebojna srečanja zelo koristna in konstruktivna, saj da lahko pripomorejo k sprotni obravnavi problemov na področju spoštovanja človekovih pravic in hitrejši odpravi morebitnih kršitev, so še navedli v sporočilu za javnost.