c S

Javnosti se bo predstavil kandidat za ustavnega sodnika Accetto

20.03.2017 09:37 Ljubljana, 20. marca (STA) - V predsedniški palači se bo danes javnosti predstavil kandidat za ustavnega sodnika Matej Accetto, eden od štirih kandidatov za ustavne sodnike, ki jih DZ v izvolitev predlaga predsednik republike Borut Pahor. Če bo Accetto v DZ potrjen, bo na ustavnem sodišču nadomestil enega izmed treh ustavnih sodnikov, ki jim mandat poteče konec marca.

Predsednik republike štiri kandidate za ustavne sodnike - poleg Accetta še Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika - predlaga, ker konec marca poteče mandat trem ustavnim sodnikom, konec aprila pa še četrtemu.

O imenih se je precej časa usklajeval s poslanskimi skupinami, uraden predlog pa je v DZ poslal v sredo. V utemeljitvi je zapisal, da kandidati po njegovi oceni izpolnjujejo strokovne kriterije in vzbujajo zaupanje, po pogovorih s poslanskimi skupinami pa je po njegovem mogoče tudi utemeljeno sklepati, da imajo potrebno podporo.

Že v petek se je javnosti predstavil Pavčnik, ki je povedal, da je za ustavno sodišče predvsem pomembno, da odloča po pravu, saj so dolgoročno vzdržne le pravne rešitve. V torek se bosta javnosti predstavila Knez in Jaklič.

Accetto sodi v mlajšo generacijo slovenskih pravnikov in je izredni profesor evropskega prava na pravni fakulteti v Ljubljani. Magistriral je leta 2001 na Pravni fakulteti Univerze Harvard, doktoriral pa leta 2006 na pravni fakulteti v Ljubljani. Od leta 2013 do 2016 je predaval na Catolica Global School of Law v Lizboni. Zasnoval in vodil je program za evropske akademske raziskave v pravu (Pearl - Biser), ki je vključeval predavanja in seminarje vrhunskih mednarodnih strokovnjakov za evropsko pravo.