c S

Cerar o vladnem kadrovanju in ilegalnih migracijah

20.03.2017 09:36 Ljubljana, 20. marca (STA) - S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju se bo danes začela redna marčevska seja DZ, ki bo sicer predvsem v znamenju kadrovskih odločitev. Cerar bo danes med drugim odgovarjal na vprašanja o kadrovanju v državnih podjetjih ter stanju na področju ilegalnih migracij.

Poslanca NSi Jerneja Vrtovca bo zanimal način delovanja vlade pri kadrovanju na pomembne položaje v državnih podjetjih in družbah, odgovornih za upravljanje državnega premoženja. Poslanec opozarja na dvome o primernosti in usposobljenosti nekaterih kandidatov na najpomembnejše položaje.

Podobno vprašanje bo postavil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek, ki ga zanima predvsem po njegovem mnenju "nepotistično in politično" kadrovanje v igralniški družbi Hit.

Na ilegalne migracije pa se nanaša vprašanje Vinka Gorenaka (SDS), ki ga zanima, kako je Slovenija pripravljena na masovne ilegalne migracije ter kako se bo na to vprašanje odzivala v prihodnje.

Iz vrst koalicije bo vprašanje tokrat zastavil Jan Škoberne (SD). Premiera bo povprašal, kako bo vlada ukrepala v primeru opeharjenih podizvajalcev podjetja Vegrad za opravljeno delo v Celovških dvorih.

Na tokratni seji bodo sicer poslanci sprejemali vrsto odločitev o imenovanjih na pomembne funkcije. Čaka jih odločanje o ustavnih sodnikih, fiskalnem svetu, generalnem državnem tožilcu ter nadzornikih SDH.

Še pred začetkom redne seje pa bo potekala slavnostna seja odbora DZ za zadeve EU in odbora DZ za zunanjo politiko ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb, ki sta pomenili začetek evropskih integracij. Seje se bosta udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in Cerar. Udeležence pa bosta med drugim nagovorila predsednik DZ Milan Brglez in ustavni sodnik Ernest Petrič.