c S

Japonska prvič spoznana za krivo za jedrsko nesrečo v Fukushimi

17.03.2017 14:16 Tokio, 17. marca (STA) - Japonsko sodišče je danes v odločitvi o tožbi skupine državljanov japonsko državo prvič spoznalo za krivo za jedrsko nesrečo v Fukushimi marca 2011. Japonsko državo in podjetje Tepco, ki upravlja elektrarno v Fukushimi, je sodišče spoznalo za kriva malomarnosti. Skupaj bosta morala plačati za 38,6 milijona jenov oz. 316.000 evrov odškodnine.

Vsota je sicer precej nižja od zahtevane, saj so tožniki skupaj zahtevali 1,5 milijarde jenov oz. okoli 12 milijonov evrov. Ugodili so namreč zgolj tožbam 62 od 137 ljudi, ki so bili med evakuiranimi ob jedrski nesreči. Vsak primer so namreč obravnavali posebej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo je sodišče ocenilo, da bi se lahko jedrski nesreči izognili, če bi vlada elektroenergetskemu podjetju Tepco naložila sprejem preventivnih ukrepov.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga sodbe ni želel komentirati, poudaril pa je, da odločitev ne bo vplivala na jedrski energiji naklonjeno politiko Tokia.

Iz podjetja so medtem sporočili, da morajo pred odločitvijo o morebitni pritožbi preučiti odločitev sodišča, še navaja AFP.

Pred dnevi je minilo šest let od katastrofalnega potresa in cunamija, ki je povzročil najhujšo jedrsko katastrofo po Černobilu leta 1986. Nesreča je zahtevala okoli 18.500 smrtnih žrtev. Več kot 12.000 ljudi se še vedno ni vrnilo na svoje domove in še vedno živijo v zasilnih prebivališčih. Zaradi duševnih posledic katastrofe je zbolelo ali umrlo več kot 3500 ljudi.

V nuklearki v Fukushimi sta potres in cunami povzročila izpad električne energije, ki je poganjala hladilni sistem, zaradi česar je prišlo do stalitve sredice in izpusta radioaktivnih snovi v okolje. Sanacija poškodovane jedrske elektrarne naj bi trajala več desetletij.