c S

Tudi Zavirškova v zadevi Delamaris zavrnila krivdo

17.03.2017 14:15 Celje, 17. marca (STA) - Tajnica Mira Senice Olga Zaviršek je danes na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču zavrnila krivdo pri prodaji Delamarisa. Sodnica Mojca Turinek bi sicer morala izreči tudi kazen nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, a se to ni zgodilo, saj se mora sodišče prej odločiti glede izločitve dokazov.

Zavirškova je danes zavrnila krivdo, prav tako ni priznala dejstev iz obtožnice.

Tovšakova je medtem s tožilcem Stanislavom Pinterjem že leta 2015 podpisala sporazum o priznanju krivde. Po neuradnih informacijah naj bi se zaradi prodaje Delamarisa dogovorila za pogojno kazen 10 mesecev zapora s preskusno dobo pet let.

Poleg Tovšakove in Zavirškove sta v zadevi Delamaris obtožena še Senica in direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster. Na predobravnavnem naroku pred tednom dni sta dejala, da krivde ne priznavata. Njuna obramba je predlagala izločitev dokazov iz preiskave pisarne odvetnika Senice, saj naj bi bili pridobljeni na nezakonit način. Po oceni obrambe se tožilec spreneveda, a Pintar vse navedbe obrambe zavrača.

Glede izločitve dokazov, ki jih je predlagala obramba, je tožilec ocenil, da so vsi dokazi zakoniti in skladni z ustavo. "Preiskava odvetniške pisarne Senice je bila zakonita, saj je imel Senica status osumljenca," je dejal Pintar.

Sodnica je danes pojasnila, da se bo glede sporazuma o priznanju krivde, ki ga je podpisala Tovšakova, opredelila šele, ko bo sodišče odločilo glede omenjene izločitve dokazov. Tovšakova in njen zagovornik zato na današnjem naroku nista bila prisotna.

Četverica je obtožena zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu Delamarisa.

Gre za okoli 1,4 milijona evrov, ki naj bi jih Vegrad plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.