c S

Nemčija za spremembo Natovega proračunskega pravila o dveh odstotkih BDP

17.03.2017 14:10 Berlin, 17. marca (STA) - Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen se je danes zavzela za spremembo pravila, po katerem naj bi članice zveze Nato za obrambo namenile dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), zlasti v smislu načina ocenjevanja tovrstnih prispevkov. Predlagala je uvedbo "indeksa aktivnosti", ki bi upošteval tudi sodelovanje v operacijah in misijah.

Nemška ministrica je neposredno pred današnjim prvim srečanjem nemške kanclerke Angele Merkel in ameriškega predsednika Donalda Trumpa za francosko tiskovno agencijo AFP opozorila, da pravilo o dveh odstotkih BDP ne odraža dejanskih prispevkov za skupno obrambo. "Meni je pomembno, kdo dejansko zagotavlja dodano vrednost zavezništvu," je dejala.

Predlagala je uvedbo "indeksa aktivnosti", ki bi pri ugotavljanju prispevka za skupno obrambo upošteval tudi sodelovanje v operacijah in misijah Nata.

Trump je v Evropi povzročil veliko začudenja - pa tudi zaskrbljenosti, ko je Nato označil za zastarel, ter hkrati zatrdil, da bi morale države okrepiti svoje prispevke za obrambo v skladu z zavezami na dva odstotka BDP.

Članice so se sicer na vrhu v Walesu leta 2014 zavezale, da bodo to storile v naslednjih desetih letih, torej do leta 2024, to zavezo pa so potrdile tudi lani v Varšavi.

Tri leta kasneje po vrhu v Walesu ciljna dva odstotka BDP za obrambo namenja le pet držav - ZDA, Velika Britanija, Grčija, Poljska in Estonija. ZDA pri tem nosijo levji delež - pokrijejo kar 70 odstotkov vseh sredstev, ki jih za obrambo namenijo vse članice skupaj.

Nemčija za obrambo trenutno namenja okoli 1,2 odstotka BDP. Če bi delež za obrambo povečala na dva odstotka, bi to v absolutnih številkah pomenilo podoben proračun, kot ga za vojsko nameni Rusija. Poleg tega je to precej kočljiva tema pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji.

Von der Leynova je priznala, da nemška vojska "nujno potrebuje modernizacijsko motivacijo" in da je povečanje vojaških izdatkov "preprosto vprašanje poštenosti v zavezništvu". "Nemško gospodarstvo je močno. Nihče od naših partnerjev ne bi razumel, če nam ne bi uspelo narediti našega dela, medtem ko bi morale revnejše države stiskati pasove, da bi dosegle cilj," je dejala.

Vendar pa bi tudi države, ki sodelujejo v Natovih operacijah, misijah in vajah oz. ki zagotavljajo svoje osebje, orožje in opremo, morale dobiti določeno priznanje v smislu zagotavljanja tega dvoodstotnega cilja.

Zagotovila je še, da bo Nemčija v prihodnjem letu povečala izdatke za obrambo za 3,9 odstotka. "To pomeni, da bomo naša sredstva povečevali še enkrat hitreje od stopnje rasti celotnega proračuna," je še dejala Von der Leynova.