c S

Na sojenju balonarju Kolencu zaslišanih še nekaj udeležencev poleta

17.03.2017 14:09 Ljubljana, 17. marca (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje balonarju Miru Kolencu, na katerem so tudi danes zaslišali potnike v balonu. Zaslišane priče se dodatnih podrobnosti, kot so jih navedle že pred preiskovalnim sodnikom, niso spomnile. Nekateri so utrpeli hude opekline in zlome, zato so tudi vložili premoženjsko-pravne zahtevke.

Zaslišane priče so že med preiskavo povedale, da so na poti proti kraju vzleta odgovorni za polet preverjali stanje vremena. Let je bil sprva miren, nekateri so že opazili temne oblake proti zahodu. Kmalu za tem so se začeli spuščati ter treščili ob tla, se dvignili ter nato ponovno pristali na tleh. Kolenc jih je, kot so izpovedali, pred tem opozoril naj počepnejo in se držijo ročajev na košari. Nekateri so utrpeli opekline in zlome, zato so tudi vložili premoženjsko-pravne zahtevke.

Na dodatna vprašanja v povezavi s kritičnim dogodkom avgusta 2012 priče niso znale odgovoriti, saj se podrobnosti niso spomnile ali pa niso bile pozorne na dogajanje med letom. Nekateri so sicer povedali, da je Kolenc sredi poleta govoril z nekom po telefonu.

Na prihodnji glavni obravnavi bodo zaslišali še preostale udeležence poleta. Temu bo sledil pregled posnetkov in fotografij vremenskega dogajanja na kritičen dan.

V prihodnje bo sodnica Sinja Božičnik odločala o dokaznih predlogih, ki so jih stranke dale na predobravnavnem naroku ali kasneje, med drugim tudi o zaslišanju sodnega izvedenca s področja balonarstva ter predstavnika proizvajalca balona.

Sojenje se nadaljuje v sredo.

Obtožnica Kolenca bremeni povzročitve splošne nevarnosti. Kljub bližajoči se nevihti da namreč ni pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med zasilnim pristankom pa da ni upošteval varnostnih navodil proizvajalca balona in stroke. Po prepričanju tožilstva Kolenc pri pristajanju v hudem vetru ni uporabil rdeče vrvi za zasilno pristajanje, prav tako ni ugasnil gorilnika in zaprl ventilov za dovod goriva. V nesreči je umrlo šest potnikov na balonu, ostalih 25 je lažje ali huje poškodoval ogenj, ki je zajel balon, oz. so se poškodovali pri padcu iz košare.