c S

Veber z ovadbo nad nadzorni svet in upravo Telekoma ter upravo Planet TV

17.03.2017 14:08 Ljubljana, 17. marca (STA) - Poslanec SD Janko Veber je zaradi suma uničenja poslovnih listin in zlorabe položaja pri oškodovanju Telekoma Slovenije ovadil neznane osebe v nadzornem svetu in upravi Telekoma Slovenije ter upravi Planet TV. Kot je Veber sporočil za STA, je kazensko ovadbo naslovil na policijo, računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije.

Veber kazensko ovadbo vlaga zaradi "uničenja poslovnih listin, predvsem pri denarnih nakazilih doma in v tujino, za preplačane in fiktivne medijske in druge storitve" ter zaradi suma zlorabe položaja pri oškodovanju Telekoma Slovenije pri investiciji in posojanju sredstev Telekoma Slovenije družbi Planet TV (Antenna TV SL).

Poslanec je uvodoma v ovadbi spomnil, da Telekom Slovenije v večinski državni lasti, saj imajo državni lastniki posredno in neposredno okoli 75 odstotkov delnic Telekoma Slovenije. Pri oškodovanju te družbe gre lahko po njegovem mnenju za zmanjšanje sredstev davkoplačevalcev in s tem tudi za oškodovanje javnih sredstev.

Kot je pojasnil, je ovadba vložena na osnovi javnih informacij o uničenju poslovnih listin Planet TV v njihovih poslovnih prostorih v Stegnah (stavba Telekoma Slovenije). Veber sumi, da gre za poslovno dokumentacijo o denarnih nakazilih doma in v tujino za razne storitve, za katere sumi, da so fiktivne oziroma preplačane. Tako domneva, da so posamezniki iz vodstva Planet TV poskusili prikriti oškodovanje tako družbe Planet TV kot posredno tudi Telekoma Slovenije in s tem sredstva davkoplačevalcev.

Domneva tudi, da imajo korist od početja ovadenih posameznikov svetovalna podjetja, tudi samo za ta namen odprta nova podjetja, doma in v tujini, "ki so dobila neupravičeno nakazana sredstva iz Planet TV".

Veber navaja še sum, da so njihovi lastniki povezani s člani nadzornega sveta in uprave Telekoma Slovenije ter Planet TV ter da so ovadeni posamezniki v nadzornem svetu Telekoma opustili svojo nadzorno funkcijo v korist posameznikov, lastnikov in pooblaščencev podjetij, ki so prejemniki nakazanih denarnih sredstev.

Domneva še, da je cilj delovanja ovadenih vzpostaviti razmere in onemogočiti notranje kontrole v Telekomu, da so lahko "neupravičeno nakazovali denar ali odobrili bančne garancije v dobro tretjih oseb in s tem finančno izčrpali Planet TV in posredno tudi Telekom Slovenije.