c S

Informacijski pooblaščenec opozarja na zavarovanje dostopa do nadzornih kamer

17.03.2017 13:51 Ljubljana, 17. marca (STA) - Informacijski pooblaščenec ponovno ugotavlja, da se uporaba videonadzornih kamer, ki se internetno povezujejo in do katerih se dostopa prek računalnika, tablice ali pametnega telefona, zaradi cenovne dostopnosti nezadržno širi. Pri tem pa uporabniki pogosto pozabijo na ustrezno zavarovanje dostopa do kamer, kar prinaša tveganja za zasebnost.

Zaradi tveganj za zasebnost, ki izhajajo iz nezavarovanega ali neustrezno zavarovanega dostopa do videonadzornih kamer, informacijski pooblaščenec poziva vse uporabnike tovrstnih naprav, da preverijo, ali so dostopi omejeni vsaj z ustreznimi gesli, ki morajo biti dovolj kompleksna in drugačna od tovarniško privzetih gesel.

Videonadzornih kamer ne uporabljajo le institucije in podjetja za namene varovanja ljudi ali premoženja in druge namene, pač pa tudi posamezniki, ki izvajajo nadzor nad svojimi domovanji in drugo lastnino.

Številni primeri kažejo, da dostopi do videoposnetkov ali t.i. žive slike, ki jo prikazuje kamera, niso zavarovani z gesli oziroma so ta pogosto tovarniško privzeta ali zelo enostavna.

"Neustrezno zavarovan dostop do videonadzornih kamer, ki so povezane v internet, pa omogoča zlonamernim in radovednim, da se nepooblaščeno in brez lastnikove vednosti seznanijo s tem, kar se dogaja v prostorih podjetja ali celo njihovega doma," so zapisali v uradu informacijskega pooblaščenca.

Zato priporočajo, da se vsak dostop do sistema in videonadzornih kamer zavaruje in omeji z ustreznimi gesli, dostop do prostorov, kjer se hranijo posnetki oz. kjer je mogoče pregledovati posnetke, pa ustrezno fizično in logično zavaruje in zagotovi, da je dostopen zgolj ozkemu krogu pooblaščenih oseb upravljavca.

Pri izbiri gesel naj se v institucijah dosledno izvaja ustrezna politika gesel, posamezniki morajo sami skrbeti za izbiro ustrezno varnega gesla in hrambo teh gesel, uporabniki pa se morajo po zaključku dela odjaviti iz sistema.

Ob tem pa se odsvetuje možnost neposrednega dostopa do posnetkov oz. do neomejenega kopiranja posnetkov in uporabo istega gesla za vse pooblaščene osebe ali uporabo tovarniško nastavljenih gesel.