c S

K zagotovitvi bolniškega nadomestila samozaposlenim poziva tudi OZS

17.03.2017 10:52 Ljubljana, 17. marca (STA) - Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) podpira predlog Združene levice, da se bolniško nadomestilo zagotovi tudi samozaposlenim, ki ga zdaj za prvih 30 dni bolezni ne morejo uveljavljati. V OZS ugotavljajo, da je sedanja ureditev celo protiustavna.

Kot so zapisali v OZS, je v Sloveniji več kot 69.000 oseb, ki delujejo kot samostojni podjetniki ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi njihovega statusa prvih 30 dni bolniške ne morejo uveljaviti denarnega nadomestila. Če zaradi bolezni prekinejo delo, izgubijo dohodek, ostanejo brez naročil ali celo zaprejo s. p.

"Nezaslišano je, da mora nosilec samostojne dejavnosti v času svoje bolniške odsotnosti obračunavati prispevke od polne 100-odstotne zavarovalne osnove," so zapisali v OZS. Sedanjo ureditev, na podlagi katere je nosilec samostojne dejavnosti dolžan v času bolniške odsotnosti do 30 delovnih dni v njegovo breme plačevati celotne prispevke, kot če bi delal, pa ocenjujejo kot protiustavno, saj ni utemeljenih razlogov za različno obravnavo obeh skupin zavezancev.

Tako zahtevajo, da se v prvih 30 dneh odsotnosti z dela zaradi bolniške odsotnosti odbitek od osnove za obračun prispevkov za socialno varnost, ki bremeni nosilca dejavnosti, izenači z načinom obračuna teh prispevkov pri zaposlenih.

Pobudo za zagotovitev bolniškega nadomestila za samozaposlene je na vlado naslovila tudi Združena levica in pozvala k rešitvi tega vprašanja v novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je v javni razpravi.