c S

Guterres zaskrbljen zaradi ameriških načrtov o hitrih proračunskih rezih

17.03.2017 09:06 New York, 17. marca (STA) - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v četrtek opozoril pred hitrim krčenjem sredstev, ki jih za financiranje organizacije namenjajo ZDA. To bi lahko spodkopalo tudi prizadevanja za reformo organizacije, za kar si Washington tako prizadeva, je dejal, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Guterres se je s tem odzval na proračunske načrte ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki želi močno zmanjšati sredstva za diplomacijo in tujo pomoč.

"Generalni sekretar je pripravljen razpravljati z ZDA in vsako drugo članico, kako bi vzpostavili stroškovno bolj učinkovito organizacijo, da bi lahko sledili skupnim ciljem in vrednotam," je v sporočilu za javnost sporočil Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Vendar pa bi "finančni rezi pripeljali do ad hoc ukrepov, ki bi spodkopali dolgoročna reformna prizadevanja", je še dodal Dujarric in opozoril, da se svet sooča z velikanskimi izzivi, ki jih je mogoče reševati "zgolj v okviru močnega in učinkovitega multilateralnega sistema, katerega temeljni steber so ZN".

Trump je v preteklosti že nakazal, da ni velik navdušenec nad svetovno organizacijo. "ZN imajo velik potencial, vendar je zdaj zgolj klub ljudi, ki se dobijo, razpravljajo in se imajo dobro. Žalostno," je tvitnil decembra lani.

Tudi nova ameriška predstavnica v ZN Nikki Haley je v četrtek opozorila, da ZN porabijo preveč denarja in da na mnogih področjih bolj obremenijo ZDA kot pa druge države.

ZDA sicer trenutno plačujejo levji delež stroškov za misije ZN okoli 7,9 milijarde dolarjev letno oz. kar 28 odstotkov celotnih stroškov. Kitajska in Japonska plačata po deset odstotkov, Nemčija in Francija pa po šest, navaja dpa.

ZDA potem v proračun ZN, ki je ločen od proračuna za misije ZN, plačajo še 5,4 milijarde dolarjev, kar predstavlja 22-odstotni in s tem največji delež med vsemi članicami organizacije.

Podobno velja tudi v ostalih organizacijah - članarina ZDA za Mednarodno agencijo za jedrsko agencijo (IAEA) znaša četrtino njenega proračuna oz. 200 milijonov dolarjev. S 115 milijoni dolarjev prispevka so ZDA tudi na prvem mestu v proračunu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kjer s tem pokrijejo 22-odstotni delež proračuna.

Za ZN je še posebej zaskrbljujoča namera Trumpove administracije, da "zmanjšajo ali ukinejo financiranje mednarodnih organizacij, ki ne prispevajo bistveno k interesom ameriške zunanje politike". V Beli hiši sicer še niso podrobneje opredelili, za koliko bi zmanjšali financiranje organizacij v sistemu ZN, še navaja dpa.