c S

Evropski voditelji pozdravljajo rezultate nizozemskih parlamentarnih volitev

17.03.2017 08:44 Bruselj/Pariz/Berlin/Rim/Moskva, 16. marca (STA) - Iz Evrope že prihajajo prvi odzivi na parlamentarne volitve na Nizozemskem, kjer je zmagala Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Rutteja. Slednjemu so za zmago med drugim čestitali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel.

Prav v Franciji bodo prihodnji mesec predsedniške volitve, na katerih se obeta, da bi v prvem krogu slavila voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen, v Nemčiji pa bodo septembra parlamentarne volitve, kjer se za kanclerski položaj ponovno poteguje Angela Merkel, njen najresnejši tekmec pa je bivši predsednik Evropskega parlamenta, kandidat nemških socialdemokratov Martin Schulz.

Juncker je Rutteju za zmago na parlamentarnih volitvah čestital v sredo zvečer. Kot je na Twitterju napisal Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas, je Juncker v čestitki nizozemskemu premierju poudaril, da je njegova zmaga na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem glas za Evropo in proti skrajnežem.

Neimenovani vir je za francosko tiskovno agencijo AFP ob tem v sredo zvečer dejal, da se v Bruslju po objavi rezultatov nizozemskih volitev občuti olajšanje.

"Vrnil se je zdrav razum. Kombinacija posledic brexita in še posebej zmaga Donalda Trumpa je iz Evrope naredila dejavnik stabilnosti in razuma v svetu norosti," je za AFP ocenil drug neimenovani vir.

Francoski predsednik Hollande je v odzivu na nizozemske parlamentarne volitve prav tako dejal, da gre za očitno zmago nad ekstremizmom.

"Vrednote, kot so odprtost, spoštovanje drugih in vera v prihodnost Evrope, so edini pravi odgovor na nacionalizem in izolacionizem, ki pretresata svet," je v sporočilu za javnost po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril francoski predsednik.

Na Twitterju se je oglasil tudi francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault, ki je čestital Nizozemcem, da so zaustavili rast skrajne desnice.

Odzval se je tudi kandidat francoske desnice na predsedniških volitvah Francois Fillon, ki je pod udarom škandala zaradi domnevno fiktivne zaposlitve soproge, in tvitnil, da so jasen program in vrednote politične desnice in sredine najboljša trdnjava proti populizmu in ekstremizmu.

Le Penova pa je ocenila rezultat skrajno desne Stranke za svobodo (PVV) populista Geerta Wildersa za zelo pozitivnega in da je "dokaz, da naše skupne ideje v različnih evropskih državah napredujejo". Kot je dejala, bi bila razočarana, če bi dobil enako oz. manjše število glasov kot na zadnjih volitvah. "Ampak jih je dobil več in stranke na oblasti so precej padle," je dodala.

Nemška kanclerka je v sredinem telefonskem pogovoru z Rutterjem izrazila veselje za nadaljevanje sodelovanja med prijatelji, sosedi in Evropejci, je sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

Drugi nemški politiki so prav tako izrazili olajšanje nad rezultati nizozemskim parlamentarnih volitev. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je rezultate označil kot zmago za Evropo in izrazil optimizem, da na skorajšnjih francoskih predsedniških volitvah prav tako ne bo slavila Le Penova.

Schulz je ocenil, da so rezultati parlamentarnih volitev na Nizozemskem jasen ne Wildersovi zaničevalni retoriki in nevzdržnim stališčem do celotnih etičnih skupin.

Odzval se je tudi italijanski premier Paolo Gentiloni, ki je poudaril, da je na Nizozemskem izgubil tabor nasprotnikov Evropske unije. Kot je v sredo zvečer zapisal na Twitterju, je sedaj treba poskrbeti za preporod EU.

V italijanski opozicijski Severni ligi, ki je znana po svoji do tujcev sovražni politiki, so pozdravili rezultat skrajno desne PVV, ki je v primerjavi z volitvami pred petimi leti povečala podporo med volivci. "Wildersova stranka je postala druga najmočnejša stranka v državi, socialdemokrati pa so razpadli," je poudaril prvi mož Severne lige Matteo Salvini.

"Prenova Evrope, zagon zaposlovanju, zaustavitev invazije migrantov. Dobre ideje dobijo odmev," je še dejal Salvini, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odzval se je tudi predsednik odbora za zunanjo politiko v ruskem svetu federacij Konstantin Kosačev. Ocenil je, da Evropa ostaja oslabljena tudi po nizozemskim parlamentarnih volitvah. Kot je še objavil na družbenem omrežju Facebook, že dejstvo, da so sprva zmago napovedovali Wildersu, kaže na spremembe.

"Še naprej ostaja panični strah uveljavljenih evropskih elit pred izzivi 21. stoletja," je še zapisal Kosačev.