c S

Na celjskem sodišču izrek kazni Tovšakovi v zadevi Delamaris

17.03.2017 08:40 Celje, 17. marca (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču se bo danes sodnica Mojca Turinek opredelila do sporazuma o priznanju krivde, ki ga je nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak podpisala s tožilcem Stanislavom Pinterjem. Po neuradnih informacijah naj bi se Tovšakova zaradi prodaje Delamarisa dogovorila za pogojno kazen 10 mesecev zapora s preskusno dobo pet let.

Poleg Tovšakove so v zadevi Delamaris obtoženi še odvetnik Miro Senica, njegova tajnica Olga Zaviršek in direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster.

Na predobravnavnem naroku pred tednom dni sta Senica in Musterjeva dejala, da krivde ne priznavata, danes pa se bo o krivdi izrekla še Zavirškova.

Četverica je obtožena zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu Delamarisa.

Gre za okoli 1,4 milijona evrov, ki naj bi jih Vegrad plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.

Zagovornik Senice Uroš Čop je pred tednom dni sodišču predlagal, da se v nadaljevanju postopka na obravnavah med drugim zaslišijo nekdanji člani nadzornega sveta Vegrada, prav tako pa bo obramba dokazovala, da Tovšakova ni zlorabila svojih pooblastil. Obramba zahteva tudi izločitev vseh dokazov, meni pa, da je Tovšakova krivdo priznala pod prisilo, zato naj bi bila kršena tudi pravica Senice do obrambe.

Zagovornik Musterjeve Emil Zakonjšek pa je v primeru, če bo sodišče sprejelo sporazum o priznanju krivde Tovšakove, predlagal njeno zaslišanje, kot tudi zaslišanje tožilca Pintarja. Če se bo to zgodilo, pa Zakonjšek pričakuje, da se bo Pintar sam izločil iz postopka.