c S

Večina današnjih hišnih preiskav NPU že zaključenih

16.03.2017 16:14 Ljubljana, 16. marca (STA) - Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je že zaključil večino od danes začetih hišnih preiskav, ki potekajo v smeri iskanja dokazov za sum gospodarske kriminalitete pri prevzemu Etre 33 pred desetimi leti. Trenutno potekajo še štiri, ki naj bi bile končane do večera, je v izjavi medijem dejal pomočnik direktorja NPU David Antolovič.

Antolovič je popoldne v izjavi medijem pojasnil, da so današnje preiskave nadaljevanje preiskav iz lanskega maja, ko so kriminalisti v povezavi s prevzemom ljubljanske družbe, ki je zaradi predkazenskega postopka ni želel imenovati, opravili več hišnih preiskav. Lanska preiskava je sicer po njegovih besedah v zaključni fazi, v njej pa so zaznali sume, ki so pod drobnogledom danes.

"Preiskujemo različne gospodarske posle glede prevzema - prevladujejo nakupi in prodaje delnic, pa tudi fiktivni posli. V preiskavi sodeluje 140 kriminalistov," je dejal. V okviru današnjih preiskav sicer nobeni od 17 preiskovanih oseb niso odvzeli prostosti, Antolovič pa pričakuje, da bodo do večera zaključene vse hišne preiskave.

Po njegovih besedah kriminalisti sumijo, da so osumljeni s temi posli več pravnim osebam pridobili za okoli šest milijonov evrov premoženjske koristi.

Več podjetij, v katerih se so se zvrstile hišne preiskave - vseh preiskav je bilo 33 - pa je pojasnilo, da so kriminalisti pod drobnogled danes vzeli prodajo Etre iz leta 2007. V Kolektor Etri, kot se družba imenuje danes, so potrdili, da pri njih poteka preiskava, vendar poudarili, da ni povezana s sedanjimi lastniki. Tudi v Kolektorju, ki je leta 2010 prevzel družbo, so zatrdili, da so v preiskavi procesi lastninjenja družbe Etre 33, ko je bila njena lastnica še družba Sarini.

Domnevna kazniva dejanja zlorabe položaja so bila sicer storjena pred desetimi leti, vendar Antolovič meni, da jim še ne grozi zastaranje. Za ta dejanja je zagrožena osemletna zaporna kazen, kar pomeni, da zastarajo v 20 letih, je pojasnil.

V preiskavi sicer sodelujejo tudi s tujimi preiskovalnimi organi, od katerih so dobili več podatkov, ki so jih že analizirali.

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta sicer 20-odstotni delež v Etri 33 leta 2007 prodala družbi Sarini, ki jo je po poročanju Dela prek povezanih družb obvladoval Boris Pipan. Leta 2010 pa so delnice Etre 33, ki je bila nekaj časa delničarka Perutnine Ptuj, kupili Kolektor, FMR, Energotrans, Torion in Transing.