c S

Odbor za zdravstvo ni razpravljal o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu

16.03.2017 15:01 Ljubljana, 16. marca (STA) - Odbor za zdravstvo je na začetku današnje seje izglasoval proceduralni predlog člana odbora iz vrst SMC Janija Möderndorferja, da se razprava o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju umakne z dnevnega reda. Kot je pojasnil Möderndorfer, gre namreč za dokument, ki je še v javni razpravi in ne v parlamentarni proceduri.

Poslanec SMC je v obrazložitvi svojega predloga pojasnil, da se dokument še spreminja in da ne bo več enak, kot je zdaj, ko bo prišel v DZ. Če bi o tej temi razpravljali, bi poslušali "obsodbe in vrednostne ocene za nekaj, kar sploh še nima končne oblike", je poudaril. Dokler poteka javna razprava, zato Möderndorfer ne vidi razloga za obravnavo na odboru DZ.

Njegovemu predlogu so nasprotovali v SDS in DeSUS. Kot je dejal Tomaž Gantar iz DeSUS, sicer tudi predsednik odbora, je čas javne razprave kratek glede na obsežnost zakona, zato ne vidi razloga, da ne bi v odboru prisluhnili stališčem zainteresirane javnosti. Opomnil je tudi, da so bili povabljeni številni gostje s področja zdravstva. Tudi iz tega razloga bi predlog za umik točke z dnevnega reda predlagatelj lahko podal še pred sejo, je dejal.

Odbor za zdravstvo je kljub temu z devetimi glasovi za in šestimi proti izglasoval Möderndorferjev proceduralni predlog.

Predsednik odbora Gantar je v izjavi za STA po seji ocenil, da gre za "najmanj neresno in neodgovorno ravnanje", ki je obenem v nasprotju s poslovnikom DZ. Je pa po njegovem mnenju do tega prišlo zaradi zavedanja, da je mnenje večine o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju kritično.

Kot je pojasnil, iz predloga zakona ni videti, da bi bili v ospredju bolnik, izboljšanje zdravstvenega sistema in njegove učinkovitosti. Predvsem pa je po njegovih besedah zavajajoče predstavljanje zakona v kontekstu, da bodo najrevnejši nekaj prihranili, glede na to, da za tem tiči "huda past" v obliki nadstandardnih storitev, ki jih bodo še kako drago vsi plačali.

Tisto, česar Gantar ne razume, je, da "se skuša na hitro takšen zakon spraviti v postopek, glede na to, da je ključen za dobro delovanje zdravstvenega sistema". Že v fazi priprave ni bilo o njem nobene razprave, tudi zdaj pa se jo poskuša skrajševati. "Mislim, da je to škodljivo," je opozoril in napovedal, da bo o takšnem načinu dela gotovo govor tudi na koaliciji.

Ob tem se je opravičil vsem vabljenim na sejo, ki so prišli z iskrenim namenom predlagati ustrezne zakonske rešitve. Hkrati je napovedal, da bo predlagal podaljšanje javne razprave o tem predlogu. Da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc tega ne želi, pa Gantarja ne preseneča.

Pod drugo točko je bila predvidena še obravnava revizijskega poročila o učinkovitosti upravljanja z medicinsko opremo, a se je ni udeležilo dovolj članov odbora, da bi bil ta sklepčen. Zato je predsednik odbora Gantar obravnavo in sejo po manj kot pol ure prekinil.