c S

Predlog o obveznem testiranju funkcionarjev na droge po mnenju vlade poseg v pravico do duševne in telesne celovitosti

16.03.2017 16:00 Ljubljana, 16. marca (STA) - Vlada nasprotuje predlogu zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Na današnji seji je vlada namreč sprejela mnenje, da bi tovrsten način testiranja na prisotnost drog v organizmu posameznika posegal v pravico do duševne in telesne celovitosti, je zapisano na spletni strani ministrstva za zdravje.

Poseg v posameznikovo zasebnost je po mnenju vlade dopusten le s posameznikovim soglasjem, ki pa mora biti pridobljeno brez kakršnega koli pritiska. Že v okviru veljavnih predpisov, ki na splošno urejajo varnost in zdravje pri delu, se lahko funkcionarja, pri katerem obstaja sum na bolezni odvisnosti, ki bi lahko vplivale na delovno zmožnost, napoti na usmerjen preventivni zdravstveni pregled, čeprav posebnega predpisa, ki bi izrecno omogočal preglede za funkcionarje, zakonodaja ne vsebuje, so še zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Poslanska skupina SDS je državnemu zboru namreč v obravnavo in sprejetje predložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, v katerem se predlaga obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. Predlog zakona predvideva način in postopek testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, posledice odklonitve oziroma neudeležbe na tovrstnem testiranju in objavo rezultatov opravljenih testiranj.

Predlog zakona je s poslanske strani prišel tik za tem, ko je v javnosti zaokrožil posnetek, na katerem je v središču skupine mladih prisotna droga. Na posnetku je bil viden poslanec Andrej Čuš, ki je uživanje droge zanikal. Identiteta ostalih udeleženih je bila na posnetku prikrita. Kasneje je Čuš zatrdil, da je šlo za posamezne takratne člane podmladka SDS.