c S

Ukrajina uvedla sankcije proti ruskim državnim bankam

16.03.2017 15:42 Kijev, 16. marca (STA) - Ukrajina je danes uvedla sankcije proti ruskim državnim bankam. Ukrep velja za pet ruskih bank v Ukrajini, vključno z bankama Sberbank in VTB, ki sodita med 15 največjih posojilodajalcev v Ukrajini. Po oceni poznavalcev bi to lahko še povečalo napetosti v trgovinski vojni med Kijevom in proruskimi separatisti na vzhodu države.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu za javnost napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, bodo sankcije proti ruskim državnim bankam veljale leto dni.

Ukrajina je v sredo prepovedale prevoz vsega blaga na območja na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih upornikov. Prevoz blaga po železnici so že pred tem blokirali provladni protestniki.

Blokada protestnikov, ki je razjezila obe strani, je prizadela ključne gospodarske panoge v državi in ogrozila dobavo elektrike. Uporniki so na blokado odgovorili z zasegom več deset ukrajinskih podjetij v industrijskih regijah Doneck in Lugansk, ki sta pod njihovim nadzorom.

Ukrajina in Rusija sta že dlje časa vpleteni v krvavi konflikt na vzhodu Ukrajine. Moskva je leta 2014 anektirala Krimski polotok. Hkrati rusko stran obtožujejo, da finančno in z orožjem podpira proruske upornike na vzhodu Ukrajine. Krvavi spopadi na vzhodu Ukrajine so doslej zahtevali okoli 10.000 življenj.

Mirovni proces pod pokroviteljstvom EU, s katerim naj bi končali vojno v državi, ni bil uspešen. Vzdolž frontne linije še vedno redno prihaja do smrtonosnih spopadov.