c S

Za EU izid na Nizozemskem spodbuden začetek evropske volilne sezone

16.03.2017 15:35 Bruselj, 16. marca (STA) - Vodilne politične sile v EU vidijo izid nizozemskih volitev, na katerih je zmagal sedanji premier, liberalec Mark Rutte, kot spodbuden začetek evropske volilne sezone, ki se bo nadaljevala v Franciji, Nemčiji in Italiji. Izid na Nizozemskem je "navdih za mnoge", meni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Nizozemci so večinoma volili za evropske vrednote: svobodne in strpne družbe ter Evropo blaginje, je poudaril Juncker v čestitki Rutteju. Izid je "navdih za mnoge", je komentiral pričakovano pozitiven vpliv nizozemskih volitev na prihajajoče volitve v ključnih članicah unije - Franciji, Nemčiji in Italiji.

V najvplivnejši evropski politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), izid nizozemskih volitev opisujejo kot "popoln začetek" evropske volilne sezone, saj so Nizozemci zavrnili skrajno desne populiste.

Da izid nizozemskih volitev potrjuje pričakovani korak nazaj za populistične sile, so poudarili tudi analitiki bruseljskega think tanka European Policy Centre (EPC). Ob tem so spomnili na svoje ocene pred volitvami, da volivci zaradi odločitve Britancev za izstop iz EU in zmage Donalda Trumpa v ZDA trenutno oklevajo s podporo neuveljavljenim strankam, saj se bojijo dodatnih geopolitičnih in gospodarskih tveganj.

Tudi v mednarodni nevladni organizaciji za spremljanje evropskih volitev VoteWatch Europe menijo, da gre pri izidu nizozemskih volitev za zavrnitev skrajnih strank, a opozarjajo, da bo moral biti Rutte, čeprav je jasen zmagovalec, pod pritiski skrajne desnice v prihodnje bolj zadržan glede upravljanja EU in območja evra.

V VoteWatch Europe opozarjajo tudi, da zelo slab rezultat nizozemskih laburistov PvdA, ki so sedaj koalicijski partnerji, spodkopava vpliv prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa in šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema, ki prihajata iz te stranke.

Kaj izid volitev pomeni za Dijsselbloemov položaj na čelu evroskupine, trenutno ni povsem jasno. V Bruslju so pred volitvami poudarjali, da Nizozemec ostaja šef evroskupine, dokler je finančni minister. Položaj namreč lahko zaseda samo finančni minister članice območja evra.