c S

Za Turčijo ni razlik med nizozemskimi liberalci in populističnim Wildersom

16.03.2017 15:27 Ankara, 16. marca (STA) - Turčija, ki se je v minulem tednu zapletla v bridek spor z nizozemskimi oblasti, se je danes odzvala na rezultate sredinih parlamentarnih volitev na Nizozemskem. Kot so poudarili v Ankari, ni razlike med vladajočimi nizozemskimi liberalci in fašistično, proti migrantom usmerjeno politiko desničarskega populista Geerta Wildersa.

Wildersovo Stranko za svobodo (PVV) je na volitvah premagala Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Rutteja.

"Ni razlike, če pogledate socialdemokrate in fašističnega Wildersa. Imajo isto mentaliteto," je po poročanju turških medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Napovedal je, da se bo v Evropi začela verska vojna.

"Ker so bili različne vere, so se pred stotimi leti pobijali med sabo," je še dejal turški zunanji minister, pri tem pa ni pojasnil, na kaj se nanaša njegova izjava. "A naučili so se lekcije in ustanovljena sta bila Evropska unija in Svet Evrope. Evropa se vrača v te stare čase," je še dejal.

Turški zunanji minister je tudi podvomil v nizozemsko razumevanje človečnosti, demokracije in svobode. "Videli boste, v prihodnosti bomo naredili nadaljnje korake," je še posvaril, ne da bi tudi tukaj podrobno pojasnil, kaj ima v mislih, še poroča AFP.

Kasneje se je odzval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in nizozemskemu premierju sporočil, da je izgubil Turčijo kot prijateljico. "Hej, Rutte. Iz volitev si morda izšel kot zmagovalec, a vedeti moraš, da si izgubil Turčijo kot prijateljico," je v televizijskem nagovoru dejal Erdogan.

Turčija se je v minulih tednih zapletla v diplomatske spore z Nizozemsko in Nemčijo, ker tamkajšnje oblasti turškim ministrom niso dovolile, da bi nastopili v nekaterih mestih v omenjenih državah na predreferendumskih zborovanjih v podporo aprilskemu referendumu o ustavnih spremembah v Turčiji.

Erdogan je zaradi tega večkrat obe državi obtožil, da sta nacistični.

Glede na volilne rezultate po preštetih 95 odstotkih glasov je na sredinih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem največ glasov dobil VVD in sicer 21,3 odstotka glasov ali 33 mandatov. Na drugem mestu je pristal Wildersov PVV s 13,1 odstotka glasov ali 20 mandatov. Sledijo krščanski demokrati (CDA) in demokrati (D99) z 12,4 oziroma 12,1 odstotka glasov podpore. Obe stranki sta dobili 19 mandatov.