c S

Merklova in Hollande zavrnila turške nacistične primerjave

16.03.2017 15:25 Berlin/Pariz, 16. marca (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta se danes pogovarjala po telefonu in kot so poudarili v skupnem sporočilu po pogovorih, sta odločno zavrnila nacistične primerjave Nemčije in drugih evropskih držav, kot je Nizozemska, s strani turške vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Merkel in Hollande sta se strinjala, da so nacionalistične primerjave in druge žaljive izjave na račun Nemčije in drugih držav v celoti nesprejemljive. Francoski predsednik je ob tem izrazil solidarnost z Nemčijo in drugimi partnerskimi državami v EU, ki so tarča tovrstnih napadov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Nemška kanclerka in francoski predsednik sta se tudi strinjala, da je moč dovoliti nastope turških politikov v Nemčiji in Franciji, ki so povezani z aprilskim referendumom o ustavnih spremembah v Turčiji, a morajo biti ob tem izpolnjeni točno določeni pogoji, kot so pravočasna in transparentna prijava ter strogo spoštovanje nemške oziroma francoske zakonodaje.

Turčija se je v minulih tednih zapletla v diplomatske spore z Nizozemsko in Nemčijo, ker tamkajšnje oblasti turškim ministrom niso dovolile, da bi nastopili v nekaterih mestih v omenjenih državah na zborovanjih v podporo turškemu referendumu o ustavnih spremembah. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zaradi tega večkrat obe državi obtožil, da sta nacistični.

Turški volivci bodo na referendumu 19. aprila odločali o bistveni razširitvi pooblastil predsednika države.