c S

Theresa May: Sedaj ni čas za škotski referendum o neodvisnosti

16.03.2017 15:24 London, 16. marca (STA) - Sedaj ni čas za nov referendum o neodvisnosti Škotske, je danes dejala britanska premierka Theresa May. Kot je menila v televizijskem intervjuju, je treba trenutno vso energijo usmeriti v bližajoča se pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v ponedeljek naznanila, da si bo prizadevala za izvedbo drugega referenduma o neodvisnosti Škotske, češ da Škotska noče "trdega brexita", kakršnega je po njenem prepričanju pričakovati od konservativne vlade v Londonu.

Sturgeonova, ki je tudi voditeljica škotskih nacionalistov, je napovedala, da bi lahko referendum potekal med jesenjo 2018 in pomladjo 2019, torej še pred pričakovanim izstopom Velike Britanije iz EU. Po potrditev svojih načrtov se bo premierka v škotski parlament odpravila prihodnjo sredo. London ima pravico zavrniti prošnjo za odobritev izvedbe referenduma.

"Trenutno bi morali sodelovati, ne pa iti vsak v svojo smer," je danes menila Mayeva. "Morali bi sodelovati, da dobimo pravi dogovor za Škotsko, pravi dogovor za Veliko Britanijo," je dejala. "Moje sporočilo je jasno - sedaj ni pravi čas," je še dodala po poročanju britanskega BBC.

Obenem pa se je Mayeva izognila vprašanjem o tem, kdaj bi bil pravi čas za referendum in s tem pustila odprta vrata za referendum v prihodnosti.

Še pred tem je Mayeva v prvih odzivih na napoved škotske regionalne vlade dejala, da ni potrebe in želje med Škoti za nov referendum, potem ko so volivci pred manj kot tremi leti s 55 odstotki zavrnili neodvisnost.

Vlada pod vodstvom Škotske nacionalne stranke (SNP) je bila lani znova izvoljena na položaj, v svojem manifestu pa je med drugim napovedala, da bi lahko izvedla nov referendum, če bi se okoliščine v državi bistveno spremenile. Brexit je po mnenju škotskih oblasti takšna sprememba.

Večina Škotov je namreč junija lani na referendumu glasovala za obstanek države v EU, medtem ko je Velika Britanija kot celota z 52 odstotki izglasovala izstop.