c S

Kremelj zanikal kakršnokoli uradno vpletenost v kibernetske napade

16.03.2017 15:23 Moskva, 16. marca (STA) - Kremelj je danes zanikal kakršnokoli vpletenost Rusije v kibernetske napade v ZDA, kjer so dva agenta ruske obveščevalne agencije (FSB) obtožili sodelovanja pri hekerskemu vdoru v podjetje Yahoo. ZDA so poleg dveh agentov vložile obtožnico še proti dvema drugima hekerjema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot smo večkrat ponovili, ni mogoče govoriti o uradni vpletenosti katerekoli ruske agencije, tudi FSB, v nezakonita delovanja v kibernetskem prostoru," je zatrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ameriško pravosodno ministrstvo je v sredo vložilo obtožnico proti štirim osebam, med drugim dvema agentoma FSB, saj jih sumijo, da so odgovorni za vdor v Yahoo. V podjetju so vdor iz leta 2014, ki je prizadel 500 milijonov uporabnikov, priznali septembra lani, decembra pa potem še drugega, ki je prizadel milijardo uporabnikov. Cilj napada naj bi bilo vohunjenje in finančna pridobitev.

To je bilo prvič, da je Washington vložil obtožnico proti ruskemu agentu zaradi kaznivega dejanja, povezanega s kibernetiko, in to ravno v času, ko še vedno poteka preiskava domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve.

Ruska agenta sta obtožena organiziranja in vodenja napada. Washington je navedel, da gre za Dmitrija Dokučajeva in Igorja Suščina, ki naj bi najela dva hekerja, Alekseja Belana in Karima Baratova, da sta izvedla napade.

Kazahstanca Baratova s kanadskim državljanstvom so aretirali ta teden na podlagi ameriške tiralice v Kanadi. Ostali naj bi se nahajali v Rusiji.