c S

Po silovitih spopadih v Tripoliju vpletene strani dosegle prekinitev ognja

16.03.2017 14:24 Tripoli, 16. marca (STA) - Libijsko prestolnico Tripoli so ta teden pretresali siloviti spopadi med enotami mednarodno priznane vlade narodne enotnosti in pripadniki milic. Vpletene strani so sedaj dosegle dogovor o prekinitvi ognja, ki predvideva, da se spopadi nemudoma končajo, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spopadi so v preteklih dneh potekali v večjem delu mesta in ohromili javno življenje. Priče so poročale tudi o uporabi težkega orožja. Glede na nekatera poročila je enotam vlade narodne enotnosti uspelo zasesti določene dele ozemlja.

Vpletene strani so sedaj dosegle dogovor o prekinitvi ognja, je danes sporočilo obrambno ministrstvo vlade narodne enotnosti. Dogovor predvideva, da se vse oborožene skupine v 30 dneh umaknejo iz Tripolija.

Libijska vlada narodne enotnosti je bila s posredovanjem ZN oblikovana konec leta 2015. A doslej ji svoje oblasti ni uspelo razširiti na vso državo, za oblast pa se poteguje s še dvema vladama.

V z nafto bogati državi že vse od padca dolgoletnega vladarja Moamerja Gadafijaleta 2011 vlada kaos. Tudi v samem Tripoliju si oblast deli več milic, še piše dpa.