c S

Varuhinja na področju brezdomstva ugotavlja premike, a hkrati poziva k dodatni pomoči

16.03.2017 14:20 Piran, 16. marca (STA) - Piran danes gosti že četrti brezdomni kongres, ki poteka na temo aktualne problematike brezdomnosti v Sloveniji. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ugotavlja, da so bile lani sprejete nekatere ključne novosti, kot je sprememba zakona o prijavi prebivališča, veliko pa je treba še narediti, na primer pri zagotavljanju bivalnih enot.

Nussdorferjeva je ob robu kongresa, ki ga organizira Društvo brezdomni - do ključa, sama pa je častna pokroviteljica dogodka, opozorila, da se je število brezdomcev v Sloveniji žal povečalo. Dolgo so opozarjali na nujnost spremembe zakona o prijavi prebivališča in to v lanskem letu tudi dosegli. Brezdomne osebe imajo tako poštni nabiralnik in naslov, kar jim omogoča, da dobivajo pošto in so s tem obveščene o zanje pomembnih zadevah, ko gre za kakšne sodbe ali morebitno izgubo določenih pravic.

Prav tako se varuhinja veseli bodoče reorganizacije centrov za socialno delo, po kateri bodo socialni delavci pogosteje v stiku z ljudmi, ki zaidejo v krizo. "Ugotavljam, da je potrebna pomoč dovolj zgodaj, da dobijo vse opcije, kaj lahko od te države dobijo, kakšne so možnosti, da gredo v manjše stanovanje, kako dobijo pomoč, da plačajo določene obveznosti, da se jim odpiše kakšen dolg," je naštela.

Obenem je varuhinja opozorila tako državo kot župane posameznih občin na potrebo po večjem številu bivalnih enot. "Razpisi za stanovanja niso tako redni v vseh občinah, v nekaterih jih leta ni," je dodala.

Varuhinja bo danes obiskala tudi zavetišče za brezdomne osebe v Kopru. Prav iz Kopra so namreč prišla opozorila, da so tamkajšnji brezdomci zapostavljeni, čeprav je občina takšne navedbe zavrnila. Kot je pojasnila Nussdorferjeva, bo brezdomcem z veseljem prisluhnila. Predvsem pa se želi sama prepričati, kakšno je dejansko stanje. "Pri varuhu vedno poslušamo obe strani," je pojasnila.

Na samem kongresu je predstavnik ministrstva za zdravje Damijan Jagodic sicer spomnil, da letno prejemajo več tisoč računov zdravstvenih zavodov, zneski, ki jih plačujejo za zdravstveno nezavarovane osebe, letno znesejo med 300 in 400 tisoč evrov. Ob tem je poudaril, da bi bilo ključnega pomena, da se na ravni vlade pripravi tudi poseben akcijski program za področje brezdomstva s konkretnimi nalogami, ki bi zavezovale ministrstva.

Marjeta Ferlan Istinič z ministrstva za delo je navedla, da je sodelovanje s koprsko in piransko občino izredno dobro, obenem pa je napovedala, da bo njihov resor v prihodnje več pozornosti namenili preventivnemu delovanju, še posebej pa t.i. aktivacijskim programom.