c S

Kandidat za nadzornika SDH po odločitvi komisije DZ le Žmavc

16.03.2017 14:15 Ljubljana, 16. marca (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ je danes sklenila DZ predlagati, naj za člana nadzornega sveta SDH za dobo petih let imenuje Franca Žmavca, ne pa tudi Željka Puljića. V trenutno tričlanskem nadzornem svetu SDH, ki je po zakonu petčlanski, se tako obeta popolnitev le enega mesta.

Jože Tanko (SDS) je predlagal, da o obeh kandidatih za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) glasujejo ločeno, Franc Jurša (DeSUS) pa je želel, da o predlogu vlade za oba kandidata glasujejo skupaj. Komisija je o tem glasovala in sklenila, da bo glasovanje opravila ločeno.

Pri tem je podprla kandidaturo Žmavca, ki je sicer diplomant Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in je trenutno predsednik uprave družbe IMP iz Ljubljane. Člani svojih glasov niso obrazložili, prav tako ni bilo nobene razprave. Le Jurša je kolege opozoril, da bi morali po zakonu glasovati o celotnem vladnem predlogu in da ga ne morejo spreminjati.

Puljić in Žmavc sta bila v javnosti deležna več očitkov. Oba sta bila pod drobnogledom regulatorjev in sta bila iz različnih razlogov ocenjena negativno, so pisali mediji. A to sta na pogovorih s poslanskimi skupinami DZ zavrnila.

Žmavc je denimo poslancem SMC pojasnjeval očitke glede obremenilnega mnenja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) leta 2001, ko je kandidiral za člana uprave Intare, a mu je ATVP vlogo za opravljanje te funkcije zavrnila. Kot je pojasnil, je takrat posle opravljal s svojim zasebnim kapitalom in da je bila to zanj zelo pomembna izkušnja, ki sicer ni bila pozitivna, a se nikoli več v njegovem delovanju ni ponovila.

Puljiću, ki je direktor Iskratela, pa so očitali dogodke, ko je bil v upravi Telekoma Slovenije pod vodstvom Bojana Dremlja. Komisija za preprečevanje korupcije je namreč ugotovila, da je ta uprava pri prodaji in nakupu deležev v kosovski družbi Ipko.net in izdaji poroštva za obveznosti Najdi.si ravnala koruptivno.

Za mesto nadzornika SDH je pogoje izpolnjevalo 11 prijavljenih kandidatov, med njimi je strokovna komisija izbrala štiri, izmed katerih je ministrica vladi predlagala, naj DZ v potrditev predlaga Puljića in Žmavca, je danes člane komisije spomnila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

V nadzornem svetu SDH sta se dve mesti izpraznili, ker je nekdanja nadzornica Lidia Glavina postala predsednica uprave SDH, član nadzornikov Drago Ferfolja pa je decembra lani umrl. V nadzornem svetu so sicer predsednik Damjan Belič ter člana Duško Kos in Barbara Smolnikar. Tudi ob njihovem imenovanju je bilo precej polemik.