c S

Mladinski svet opozarja na problematiko pripravništev v pravosodju in predlaga razpravo v DZ

16.03.2017 15:34 Ljubljana, 16. marca (STA) - Mladinski svet Slovenije je na odbor DZ za pravosodje naslovil pobudo za sklic seje o problematiki pripravništev v pravosodju, kjer mladi na opravljanje teh čakajo tudi po več let, opozarjajo v svetu. Skupaj na pripravništva na vseh višjih sodiščih čaka 5451 kandidatov, ki čakajo najmanj šest, lahko pa tudi po več kot deset let.

Kot so sporočili iz mladinskega sveta, mladi že dlje časa spremljajo stanje na omenjenem področju. Zadnji podatki iz 16. januarja po navedbah sveta kažejo strahotne podatke o čakalnih vrstah za pripravništva v pravosodju.

Iz priloženega seznama vloženih vlog za opravljanje plačanega sodniškega pripravništva s sklenitvijo delovnega razmerja na višjih sodiščih v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru in v Novi Gorici čaka skupaj 2921 kandidatov, od tega 1044 v Ljubljani, 764 v Mariboru, 475 Celju, 327 Kopru in 311 v Novi Gorici.

Pri tem opozarjajo, da je število kandidatov za pripravništva visoko tudi zato, ker pogosto isti kandidati vlagajo vloge za opravljanje pripravništva na vsa višja sodišča. "A pri tem ne moremo spregledati podatkov, od kdaj ti mladi čakajo na pripravništvo," poudarjajo v svetu.

Po dolžini čakanja prednjači mariborsko višje sodišče, tam prvi na listi na opravljanje pripravništva čaka kar 18 let, od 18. novembra leta 1999. Na ljubljanskem višjem sodišču prvi na seznamu čaka od 16. junija 2006.

Podobno stanje je tudi pri volonterskem pripravništvu, ki ga zagotavlja delodajalec, kjer skupaj na višjih sodiščih čaka 2530 kandidatov. Znova je rekorder mariborsko višje sodišče, kjer prvi na listi čaka od 18. novembra 1999, sicer jih na opravljanje volonterskega pripravništva v pravosodju na tem sodišču čaka 686.

Na mladinskem svetu so na podaljševanje čakalnih vrst za opravljanje tovrstnega pripravništva opozorili tudi na seji odbora ob sprejemanju proračuna za leti 2017 in 2018. Pravosodni minister Goran Klemenčič je takrat zagotovil, da se bo ministrstvo temeljito lotilo urejanja trenutnega stanja z novim predlogom zakona o pravniškem državnem izpitu in drugimi, tudi finančnimi ukrepi za zmanjševanje čakalnih vrst.

Od oktobra lani, ko je potekala seja odbora za pravosodje pa do danes, ministrstvo za pravosodje ni izkazalo interesa za ureditev dolgih čakalnih vrst v pravosodju, čeprav so na svetu večkrat podali pobudo za srečanje, na katerem bi konkretneje predstavil svoje predloge za ureditev stanja na tem področju.

Odboru svet poleg razprave o stanju pripravništev v pravosodju še predlaga, da od ministrstva zahteva pripravo in predstavitev analize stanja na tem področju z natančno navedbo vzrokov za dolge čakalne vrste, terminski načrt za njihovo odpravo in predstavitev novega zakona o pravniškem državnem izpitu in drugih, tudi finančnih ukrepov za zmanjševanje čakalnih vrst, še dodajajo iz mladinskega sveta.