c S

V Sarajevu vrh držav Zahodnega Balkana

16.03.2017 14:11 Zagreb, 16. marca (STA) - Predsedniki vlad Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Makedonije in Srbije danes v Sarajevu sodelujejo na vrhu držav Zahodnega Balkana. Srečanje je osredinjeno na infrastrukturne projekte za boljše prometno, energetsko in gospodarsko povezovanje držav, ki si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji.

Gostitelj srečanja je predsednik sveta ministrov BiH Denis Zvizdić, za mizo pa so tudi njegovi kolegi Emil Dimitriev iz Makedonije, Duško Marović iz Črne gore, Isa Mustafa s Kosova, Edi Rama iz Albanije in Aleksandar Vučić iz Srbije. Sarajevskega vrha o Zahodnem Balkanu se udeležujeta tudi evropski komisar za sosedsko politiko in širitev Johannes Hahn ter italijanski zunanji minister Angelino Alfano.

Hahn je danes v Sarajevu predlagal ustanovitev skupnega trga Zahodnega Balkana, ki bi po njegovi oceni prispeval k hitrejšemu vključevanju šesterice držav Zahodnega Balkana v EU.

"Gospodarstvo je najpomembnejše vprašanje, ki bo privedlo do bistvenega napredka na poti v evropske integracije," je ob tem izjavil evropski komisar za sosedsko politiko in širitev. Dodal je, da je najbolj logično, da države Zahodnega Balkana najprej povežejo tržišča in jih potem združene nekega dne tudi vključijo v skupni trg EU. Zatrdil je tudi, da bi bile prednosti skupnega trga neprecenljive, v regiji pa bi do 2015 nastalo najmanj 80.000 novih delovnih mest.

Srečanje poteka ob strogih varnostnih ukrepih v vzdušju napetih odnosov med državami, posebej med Srbijo in BiH ter Srbijo in Kosovom, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Današnje srečanje je del diplomatske pobude iz leta 2014, ki je bolj znana kot berlinski proces, ki načrtuje izvajanje vrste reform za približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Srečanje sodi tudi v sklop priprav na julijski vrh berlinskega procesa v Trstu.