c S

ZN hvalijo Iran glede obravnave beguncev

16.03.2017 11:16 Teheran, 16. marca (STA) - Združeni narodi so pohvalili Iran glede obravnave beguncev. Ukrepi Teherana glede sprejemanja beguncev in ohranjanja odprtih mej so lahko za zgled, je dejal predstavnik Visokega komisariata ZN za beguncev (UNHCR). "Ta zgodba ni dovolj pogosto slišana," je dodal.

Iran že skoraj 40 let gosti približno milijon registriranih Afganistancev in po ocenah nevladnih organizacij jih brez uradnih dokumentov v državi živi še okrog dva milijona. Gre za četrto največjo število beguncev v eni državi na svetu, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarjajo v ZN.

Vodja UNHCR v Teheranu Sivanka Dhanapala je izpostavil odlok iranskega vrhovnega voditelja Ajatole Alija Hameneja iz leta 2015, da morajo šole sprejeti vse afganistanska otroke, z urejenimi dokumenti ali brez. Oblasti so morale posledično zagotoviti prostor za 15.000 novih učilnic.

"Z vlado smo sodelovali tudi pri vključevanju beguncev v shemo zdravstvenega zavarovanja, ki jo financira vlada in predstavlja izjemen napredek na področju obravnave beguncev, ne le v Iranu ampak tudi globalno," je menil Dhanapala.

Kljub temu se predstavniki ZN in drugih organizacij zavedajo, da je življenje za Afganistance v Iranu vse prej kot enostavno. Kot v mnogih drugih državah, so tudi Iranci nejevoljni, ker gostijo toliko tujcev, sploh zaradi ne ravno cvetočega gospodarstva, piše AFP. Posledično Iran naredi precej, da bi Afganistance odvrnil od bivanja v državi in pogosto pošilja tiste z neurejenimi dokumenti domov.

Številni Afganistanci so sicer v Iranu tudi zaradi služb in jih je po pisanju AFP redno videvati na obrobju družbe v Teheranu, kjer delajo kot gradbeni delavci, uslužbenci na parkiriščih in smetarji.

Združeni narodi upajo, da bo Iran omilil omejitve glede delovnih mest, ki jih lahko zasedajo Afganistanci, želijo si tudi uradnega procesa za registracijo tistih brez dokumentov. A kot dodaja Dhanapala, "mislim, da je v svetu, v katerem so številne slabe zgodbe o sprejemu beguncev, zgodba o Iranu dobra novica".

Iranci bodo po drugi strani ena od držav, ki jih bo najbolj prizadel izvršni ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa o začasni prepovedi vstopa v ZDA za begunce in državljane Irana, Sudana, Sirije, Libije, Jemna iz Somalije. V ZDA namreč živi in študira približno milijon Irancev. Ukaz je sicer nekaj ur pred današnjo uveljavitvijo blokiral zvezni sodnik na Havajih.