c S

Mandatno-volilna komisija začenja razpravo o ključnih aktualnih kadrovskih vprašanjih

16.03.2017 09:01 Ljubljana, 16. marca (STA) - Mandatno-volilna komisija DZ danes začenja razpravo o ključnih aktualnih kadrovskih vprašanjih, ki so pred poslanci. Pretresla bo kandidaturi Željka Puljića in Franca Žmavca za nadzornika SDH ter tri kandidature za člane fiskalnega sveta. Še ta teden pa bi lahko obravnavala tudi imena za nove ustavne sodnike.

Puljić in Žmavc, ki ju za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlaga vlada, sta bila v zadnjih dneh v javnosti deležna več očitkov. Pred današnjo sejo sta se mudila v poslanskih skupinah SMC, SD in DeSUS.

V SD izjav po pogovorih niso dajali, so pa že pred časom pojasnili, da kandidata ne uživata njihove podpore. Iz izjav iz vrst SMC in DeSUS ter iz Puljićevih ocen po predstavitvi v poslanskih skupinah pa je razbrati, da morda usoda njunih kandidatur le ni zapečatena, kot se je zdelo v preteklih dneh.

Današnja seja je že razširjena tudi s predlogom kandidatov za člane fiskalnega sveta. Vlada DZ predlaga, naj za predsednika fiskalnega sveta imenuje ekonomista Davorina Kračuna, za člana pa Tomaža Peršeta iz Finančne uprave RS in Alenko Jerkič s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju.

O imenih se je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman že predhodno usklajevala s poslanskimi skupinami in ocenila, da bi tokrat kandidati lahko dobili potrebno dvotretjinsko podporo poslancev. Gre namreč že za četrti poskus imenovanja tega organa, ki ga predvideva zakon o izvajanju fiskalnega pravila.

Za potrditev kandidatov za fiskalni svet koalicija potrebuje podporo opozicije. Zgodba s fiskalnim svetom je zato povezana z imenovanjem ustavnih sodnikov. To koalicijsko-opozicijsko trgovino sicer v koaliciji zanikajo, v opozicijski SDS pa pravijo, da je pri obeh postopkih pomembno, da je stopnja zaupanja dovolj visoka.

Opozicija si želi, da DZ o fiskalnem svetu in ustavnih sodnikih odloča na marčni seji. Dnevnega reda današnje seje mandatno-volilne komisije sicer ni mogoče razširiti, je pa možno, da bi sklicali nujno sejo. Predsednik republike Borut Pahor za ustavne sodnike sicer predlaga Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika.