c S

Francija in Nemčija za ustanovitev evropskega centra za boj proti radikalizaciji

16.03.2017 08:48 Pariz, 15. marca (STA) - Francija in Nemčija sta se danes zavzeli za ustanovitev evropskega centra za boj proti radikalizaciji. "Represija ni edini odgovor na terorizem," je dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere po pogovorih s francoskim kolegom Brunom Le Rouxom v Parizu.

"Odločili smo se, da bomo predlagali delovno skupino za boj proti radikalizaciji," je na novinarski konferenci dejal Le Roux. "Skupaj bomo predlagali ustanovitev evropskega centra za izmenjavo najboljših praks glede tega vprašanja, ki povzroča skrbi celotni Evropi," je dodal.

"Opravili smo veliko delo, kar zadeva zatiranje (...) vendar zatiranje ne more biti edini odgovor v boju proti terorizmu," je poudaril nemški notranji minister.

Opozoril je, da je propaganda skrajne skupine Islamska država na svetovnem spletu, ki cilja na mlade muslimane na Zahodu, "zelo privlačna". Po njegovih besedah Evropa potrebuje skupen odgovor na to propagando. V centru, katerega ustanovitev predlagata Pariz in Berlin, bi jo analizirali in razvili protipropagando v več jezikih, je pojasnil.

Center bo nudil dostop strokovnjakom za boj proti terorizmu, znanstvenikom in celo tistim, ki so obrnili hrbet radikalizaciji in jo zdaj poskušajo preprečiti, je še dejal de Maiziere.

Ministra sta napovedala, da bosta predlog o ustanovitvi centra kmalu predlagala na ravni Evropske unije, poročajo tuje tiskovne agencije.