c S

Kosovska vlada nepremičnine nekdanje SFRJ prepisala na Kosovo

16.03.2017 08:42 Beograd, 15. marca (STA) - Kosovska vlada je vso nepremično premoženje, ki je bilo vpisano na ime nekdanje SFRJ, republike Srbije ali avtonomne pokrajine Kosovo, registrirala na ime Republike Kosovo. Srbska vlada je sporočila, da bo zahtevala razveljavitev odločitve vlade v Prištini.

Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je dejal, da bo Beograd ravnal tako kot v primeru rudarsko-metalurškega kombinata Trepča, katerega premoženje je kosovska vlada lani poskušala razglasiti za lastništvo Kosova.

Predlagal bo, da vlada na prvi prihodnji seji razveljavi "protipravno, protiustavno in nezakonito odločitev" vlade v Prištini. Na ta način bodo "preprečili pravne in vse druge škodljive posledice" za ljudi in premoženje na Kosovu.

Odločitev kosovske vlade, ki jo je podpisal premier Isa Mustafa, je že začela veljati, kosovski katastrski urad pa mora zdaj v register premoženjskih pravic vpisati lastninsko pravico, poročajo srbski mediji.

Kot navajajo, gre za zemljišča, milijone kvadratnih metrov uradnih, poslovnih in stanovanjskih zgradb ter infrastrukturo največjih srbskih podjetij, ki si jih želi prisvojiti kosovska vlada.