c S

Samomorilski napad na sodišču v Damasku

16.03.2017 08:00 Damask, 15. marca (STA) - Na sodišču v sirski prestolnici Damask se je danes po poročanju sirske televizije razstrelil samomorilski napadalec. V eksploziji je umrlo najmanj 32 ljudi, okoli 100 je ranjenih. V mestu je zatem odjeknila še eksplozija v restavraciji, v kateri je bilo več ljudi ranjenih.

Samomorilski napadalec se je razstrelil ob vhodu v stavbo sodišča v središču Damaska, ko so ga policisti hoteli preiskati. Na sodišču je bilo takrat veliko sodnikov, odvetnikov in drugih ljudi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so varnostne sile zaprle območje v soseski Hamidijeh in ceste, ki vodijo do nje. Na območje so lahko prišli le gasilci in reševalci.

Še ena eksplozija je po poročanju državne televizije dve uri pozneje stresla območje Rabveh v sirski prestolnici. Napadalec se je razstrelil v restavraciji in po navedbah vira v policiji je bilo ranjenih 25 ljudi. Prizorišče druge eksplozije je po poročanju BBC od sodišča oddaljeno približno dva kilometra.

Minuli konec tedna je v terorističnem napadu na šiitske romarje v Damasku umrlo najmanj 74 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela Fronta Tahrir al Šam, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida.

Iz mesta Idlib na severozahodu države medtem poročajo o letalskem napadu, v katerem je bilo ubitih 20 ljudi, med njimi 14 otrok. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so napad na mesto, ki je v rokah džihadistov in njihovih islamističnih zaveznikov, verjetno izvedla ruska letala.

Prav danes sicer mineva šest let od začetka upora proti režimu predsednika Bašarja al Asada v okviru t. i. arabske pomladi. Upor je nato prerasel v kruto vojno, v katero so se vključile tudi regionalne in svetovne sile. Po navedbah aktivistov je bilo ubitih več kot 320.000 ljudi, 11 milijonov jih je zapustilo svoje domove.