c S

Ministrstvo v predstavitev osnutka zakona o drugem tiru

16.03.2017 09:18 Ljubljana, 16. marca (STA) - Infrastrukturno ministrstvo bo danes koaliciji in javnosti predstavilo osnutek zakona o drugem tiru. Ta bo šel nato v javno obravnavo, v sprejem na vladi in v parlamentarni postopek. Medtem pa je Svet za civilni nadzor projekta drugi tir pripravil svojo različico in jo ponudil v posvojitev eni od parlamentarnih strank.

Na ministrstvu so napovedali, da bodo osnutek zakona o upravljanju in izgradnji drugega tira železniške povezave Divača-Koper najprej predstavili koaliciji, nato pa ga bodo minister Peter Gašperšič, državni sekretar Jure Leben in pravnik Rajko Pirnat predstavili še medijem.

Svojo različico predloga zakona je v torek predstavil svet za civilni nadzor projekta, s katerim želijo po besedah članov preprečiti nov Teš 6. V svetu se s poslanskimi skupinami usklajujejo, če bi ga bila katera pripravljena podpreti. Če jim po tej poti s predlogom ne bo uspelo priti v DZ, bodo šli v zbiranje podpisov.

Na ministrstvu so to potezo sveta označili za destruktivno in skrajno neodgovorno. Po Lebnovem mnenju bi namreč ta lahko upočasnila pridobivanje evropskih sredstev in sam začetek gradnje drugega tira, kar bo imelo gospodarske posledice za Luko Koper in celotno logistiko.