c S

Vlada danes predvidoma o predlogu zakona o probaciji

16.03.2017 10:52 Ljubljana, 16. marca (STA) - Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala predlog zakona o probaciji, s katerim želi vzpostaviti celovit in predvsem učinkovit sistem alternativnega prestajanja kazni zapora. Po nekateri napovedih bi lahko nadaljevala tudi z obravnavo novele zakona o kazenskem postopku, ki jo je prejšnji teden prekinila.

Osnovni namen probacije je, da se oseb, ki so obsojene na kratke zaporne kazni, ne izvzame iz njihovega okolja, s čimer se jim še dodatno poslabša položaj, pač pa ostanejo v svojem okolju, kazen pa odslužijo z alternativnimi oblikami kazni, je ob začetku javne obravnave predloga zakona o probaciji novembra lani povedala vodja službe za probacijo pri ministrstvu za pravosodje Danijela Mrhar Prelić.

Za probacijo bo po predlaganem zakonu zadolžena istoimenska uprava, ki naj bi bila ustanovljena še letos. Imela naj bi pet enot, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru in Novem mestu. Naloge uprave bodo tudi organiziranje in nadzor dela v splošno korist in nudenje pomoči predčasno odpuščenim iz zapora.

Vlada bi lahko po nekaterih napovedih danes nadaljevala tudi obravnavo novele zakona o kazenskem postopku, ki jo je prejšnji teden prekinila, ker naj bi bila potrebna dodatna usklajevanja. Novela zaostruje kazenski pregon kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom in zlorabo položaja v gospodarstvu.

Vlada bo danes obravnavala tudi predlog spremembe uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s katero bodo imeli bolniki dostop do medicinske konoplje. Na dnevnem redu pa je tudi poročilo o izvajanju enkratnega projekta skrajševanja čakalnih dob v preteklem letu. V letu 2016 so izvajalci za dodatne storitve, torej za skrajševanje čakalnih dob namenili 16,7 milijona evrov. Vendar pa celotnega dodatnega programa niso uspeli izvesti.

Vlada bo obravnavala predlog sklepa, ki določa, katere nepremičnine so na območju bodoče industrijske cone v občini Hoče-Slivnica, kjer je predviden nov obrat avtomobilskega giganta Magna, v javno korist, in v katerem so opredeljeni roki za izvedbo te investicije. Obravnavala bo tudi sklep, da država podpre gradnjo Magnine ličarske tovarne na tem območju. Ob tem je na dnevnem redu še sklep, da država gradnjo Yaskawine tovarne robotov v Kočevju podpre z napovedanimi 5,6 milijona evrov.