c S

Ukrajina prepovedala prevoz blaga na vzhod države

15.03.2017 16:24 Kijev, 15. marca (STA) - Ukrajinske oblasti so danes prepovedale prevoz vsega blaga na območja na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih upornikov. Prevoz blaga po železnici so že pred tem blokirali provladni protestniki.

Ukrajinski varnostni svet je danes sprejel odločitev o začasni ustavitvi prevoza blaga čez kontaktno črto, je sporočil vodja sveta Oleksandr Turčinov.

Blokada protestnikov, ki je razjezila obe strani, je prizadela ključne gospodarske panoge v državi in ogrozila dobavo elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uporniki so na blokado odgovorili z zasegom več deset ukrajinskih podjetij v industrijskih regijah Doneck in Lugansk, ki sta pod njihovim nadzorom.

Ukrajinski vojni veterani in opozicijski poslanci od januarja blokirajo prevoz tovora po železnici med ozemljem pod vladnim nadzorom in uporniškimi območji, s čimer želijo upornikom preprečiti zaslužek od trgovine s Kijevom.

Blokada je razjezila ukrajinsko vlado, ker je ostala brez dostopa do določene vrste premoga, ki ga kopljejo samo na vzhodu države, kot gorivo pa ga uporabljajo po vsej Ukrajini. Ukrajinske oblasti so v ponedeljek aretirale več deset aktivistov, ki so blokirali železniško progo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na zasedanju varnostnega sveta dejal, da bo prepoved prevoza blaga veljala, "dokler okupatorji ukradenih ukrajinskih podjetij ne bodo prenesli nazaj pod ukrajinsko jurisdikcijo". Kot je dodal, bo frontno linijo lahko prestopila samo humanitarna pomoč mednarodnih organizacij, kot so ZN in Rdeči križ.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v odzivu na odločitev Kijeva dejal, da je prepoved "v nasprotju z zdravo pametjo in človeško vestjo".