c S

Po sklenitvi sporazuma s Fidesom z zahtevami po višji plači tudi visokošolski sindikat

15.03.2017 15:52 Ljubljana, 15. marca (STA) - Visokošolski sindikat Slovenije bo od vlade v kratkem zahteval dvig izhodiščnih plač visokošolskih učiteljev za dva plačna razreda, je za STA napovedal podpredsednik sindikata Gorazd Kovačič. Ta dvig je enak dvigu najnižje izhodiščne plače zdravnika specialista v aneksu k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Pravni podlagi za dvig plač visokošolskih učiteljev skupaj z zdravniškimi sta zelo jasni, so izpostavili v sindikatu. Prva je aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja s konca junija 2002, ki določa, da sta najnižji osnovni plači zdravnika specialista in visokošolskega učitelja izenačeni.

Druga podlaga pa je sporazum med vlado in sindikati javnega sektorja s konca lanskega leta, ki je bil sklenjen po zamrznitvi zdravniške stavke in določa, da bo morala vlada v primeru zvišanja zdravniških plač nameniti dodatna sredstva, ki ne bodo del 70 milijonov evrov za odpravo plačnih anomalij, tudi za zvišanja plač na delovnih mestih, primerljivih z zdravniškimi. Pogajanja o tem se morajo začeti v enem mesecu.

"Ker je vlada pokazala, da ima dovolj denarja za nujna zvišanja plač, zahtevamo tudi dokončanje dviga plač visokošolskih sodelavcev brez doktorata," je poudaril Kovačič. O tem bi se morali z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport dogovoriti že decembra 2015, pa je takrat pristalo le na polovično uskladitev v dveh fazah.

Gre za to, da se je leta 2009 dvignilo vrednotenje orientacijskega delovnega mesta asistent z doktoratom za štiri plačne razrede, temu pa ni sledil usklajen dvig tudi delovnih mest, vezanih na orientacijsko. Aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja iz decembra 2015 jim je priznal le dvig za dva plačna razreda, a dogovor s sindikati, sklenjen ob podpisu aneksa, določa, da se bodo pogajanja o dokončni uskladitvi plač visokošolskih sodelavcev nadaljevala letos.

V visokošolskem sindikatu ugotavljajo, da enotni plačni sistem v javnem sektorju še vedno obstaja in velja. "Prav na podlagi plačnega sistema in v njem določenih razmerij med poklici lahko zahtevamo dvig plač univerzitetnih učiteljev. Če se bo morda izkazalo, da se ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport glede tega spreneveda, tako kot se spreneveda in izogiba socialnemu dialogu v nekaterih drugih primerih, nam sporazum med sindikati in vlado iz decembra lani zagotavlja pravico do plačane stavke," so napovedali.

Vlada in Fides sta namreč v začetku marca prišla do dogovora, ki predvideva boljše vrednotenje zdravnikovega delovnega mesta, prav tako so se dogovorili za projekt skrajševanja čakalnih dob, v okviru katerega nameravajo uvesti nagrajevanje zdravstvenega kadra za delo preko normativov. Vlada je sporazum potrdila pred tednom dni, a do podpisa s Fidesom še ni prišlo.