c S

ZL odgovornost za nedelovanje urada zagovornika načela enakosti pripisuje vladi

15.03.2017 13:58 Ljubljana, 15. marca (STA) - Urad zagovornika načela enakosti kot nov samostojni in neodvisni organ zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, kadrovske stiske, prostorskih težav in nezagotovljenih informacijskih pogojev ne more delovati, so opozorili v ZL. Vlado zato pozivajo k takojšnjem ukrepanju.

"Vlada in ministrstvo za delo sta odgovorna, da organ, ki bi moral preprečevati diskriminacijo in zagotavljati enakost, ne deluje. Če potrebnih sredstev za delovanje ne bosta zagotovila, bo to še en dokaz več, da vlada enakopravnost in človekove pravice varuje le v besedah in ne v dejanjih," so besede poslanca ZL Mateja T. Vatovca povzeli v ZL.

Čeprav so izpolnjeni formalni pogoji za vzpostavitev urada zagovornika načela enakosti, ta še vedno ni začel delovati, saj se po navedbah ZL sooča s številnimi težavami. Urad še vedno nima zagotovljenih ustreznih materialnih pogojev za samostojno in neodvisno delovanje, so zapisali v ZL.

V ZL so na vlado zato naslovili pisno pobudo, v kateri jo pozivajo, da uradu zagovornika načela enakosti nemudoma zagotovi ustrezna finančna sredstva za zaposlitev ustreznega števila uslužbencev in vzpostavitev ustreznih strokovnih služb, primerne prostore ter ustrezne informacijske pogoje.