c S

Tudi Nemčija bi lahko turškim ministrom prepovedala vstop

15.03.2017 11:47 Berlin, 15. marca (STA) - Nemčija ima pravno gledano pravico turškim ministrom prepovedati vstop v državo, je danes dejal vodja kabineta kanclerke Angele Merkel, Peter Altmaier. A bi se vlada po njegovih besedah k temu ukrepu zatekla šele, ko bi izčrpala vse druge možnosti.

"To, da vlada doslej še ni izkoristila možnosti, ki ji jih ponuja mednarodno pravo, še ne pomeni prepustnice za prihodnost," je Altmaier danes dejal za časnike medijske skupine Funke. "Prepoved vstopa bi bil zadnji ukrep. Pridržujemo si pravico do tega," je še dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je minuli teden z izjemno ostrimi besedami napadel Nemčijo, ker so lokalne oblasti preprečile turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju in drugim članom vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), da bi na zborovanjih pred referendumu o ustavnih spremembah v Turčiji nagovorili v Nemčiji živeče Turke. Kar 1,4 milijona jih ima pravico glasovanja na referendumu, ki bo potekal aprila.

Na Nizozemskem so medtem oblasti celo preprečile pristanek letalu, na katerem je bil Cavusoglu, in izgnale turško ministrico. Oba sta namreč hotela sodelovati na predreferendumskem zborovanju v Rotterdamu. Turčija je posledično prekinila diplomatske stike z Nizozemsko, grozi pa ji z novimi protiukrepi.

Proti temu, da bi v Nemčiji vodili kampanjo člani turške vlade, se je izrekel tudi socialdemokratski kandidat za nemškega kanclerja Martin Schulz. "Ni naloga vlade, da v tujini izvaja volilni boj in ni naloga turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da v Nemčiji vodi volilni boj za AKP," je danes za saški radio dejal Schulz.

Kdor pride v državo pod krinko in z zaščito državnega voditelja, da bi tu izvajal propagando za stranko, ne more pričakovati, da bo nemška vlada to podprla, je še dejal.

Obenem je Schulz posvaril tudi pred pretiranimi reakcijami. "Vedno si je treba prizadevati, da stvari ohranimo v racionalnih okvirih," je dejal. Nesprejemljivo se mu zdi, da državni voditelj prijateljske države inštitucije in nosilce oblasti primerja z nacisti. Gre za provokacijo, ki je predstavniki demokracije, kot je Nemčija, ne bi smeli dopuščati, je dodal Schulz.