c S

Ministrstvo z ukrepi v cestnem prevozu potnikov zadovoljilo računsko sodišče

15.03.2017 11:45 Ljubljana, 15. marca (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo, ki v letih 2013 in 2014 po oceni računskega sodišča ni ravnalo učinkovito pri zagotavljanju pogojev in izvajanju nalog v javnem linijskem prevozu potnikov v medkrajevnem cestnem prometu, je z izkazanimi popravljalnimi ukrepi pomirilo revizorje. Računsko sodišče je namreč dobilo zadostne in ustrezne podlage.

Ministrstvo med drugim v v popravljalnih ukrepih, ki so jih danes poslali iz računskega sodišča, navaja, da bo v okviru projekta uvedbe integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) izvajalec projekta pripravil celovit informatiziran sistem vodenja in upravljanja s podatki za izvajanje gospodarske javne službe javnega linijskega potniškega prometa.

Za zamenjavo informacijskega sistema za vodenje vseh ustreznih evidenc bo ministrstvo do konca aprila pripravilo javni razpis, izvedlo pa naj bi ga do konca leta. Do konca aprila naj bi pripravilo razpis za vključitev registra posebnih linijskih prevozov v enoten sistem IJPP in ga izvedlo do konca avgusta. Medtem naj bi javno naročilo za povezavo informatizirane zbirke podatkov IJPP s podatki izplačil občin koncesionarjem objavilo do 31. marca 2018 in izvedlo povezave do 30. novembra 2018.

Ministrstvo bo do 31. oktobra 2018 pripravilo predlog zakona o IJPP, do februarja 2018 pa spremembe pravilnika o načinu določanja cen subvencioniranih prevozov na podlagi spremembe uredbe.

Do 1. avgusta pa bo pripravilo spremembe zakona o prevozih v cestnem prometu in uredbe v delu, ki se nanaša na izračun nadomestila glede na sklope voznih redov, ter izvedlo ponovno analizo načina določanja polnih cen mesečnih vozovnic za mestni promet in določilo predlog skupnih meril in kriterijev za izračun polne cene mesečne vozovnice za vse upravljavce mestnega prevoza.

Ministrstvo kot ključno nalogo vidi podelitev koncesij za izvajanje gospodarske javne službe javnega linijskega prevoza potnikov na podlagi javno objavljenega razpisa - to naj bi izpeljal prihodnji upravljalec javnega potniškega prometa, Družba za upravljanje javnega potniškega prometa v RS, ki naj bi bila predvidoma ustanovljena 1. januarja 2018.

Ministrstvo bo do konca leta izvedlo podroben pregled poročanja koncesionarjev o prihodkih iz sofinanciranja občin, do 3. novembra 2018 pa bo preverilo dokaze in sofinanciranje linij s strani občin, izvedlo razčiščevalne sestanke s prevozniki in izvedlo finančne poravnave ter izdelalo sistemska navodila, da v prihodnje ne bo prišlo do nepravilnosti pri izračunu nadomestila.

Kot so izpostavili na računskem sodišču, ministrstvo ni izkazalo namere pregledati vse pogodbe in dogovore med koncesionarjem in občino oz. ministrstvom, koncesionarjem in občino v delu, ki se nanaša na izplačevanje nadomestila po obračunu vseh prihodkov, vključno s prihodki iz sofinanciranja gospodarske javne službe s strani občin.

Ministrstvo bi moralo po oceni revizorjev izkazati načrt aktivnosti z opredeljenimi aktivnostmi, roki in odgovornimi osebami za pridobitev podatkov od občin za preverjanje izračuna nadomestila zaradi neustreznega poročanja koncesionarjev o sofinanciranju občin ter v primeru preveč plačanega nadomestila izdati zahtevek za vračilo razlike v proračun ministrstva.

Ministrstvo tudi ni izkazalo, na kakšen način in kdaj namerava pridobiti podatke od občin za preveritev izračuna nadomestila za obdobje, na katero se nanaša revizija, in izvesti aktivnosti za izdajo zahtevkov za vračilo razlike v primeru preveč izplačanega nadomestila v državni proračun.

Računsko sodišče je sicer v reviziji ugotovilo 12 nesmotrnosti, za večino je ministrstvo izkazalo zadovoljive ukrepe, medtem ko sta dva popravljalna ukrepa delno zadovoljiva, enega (ta se nanaša na registriranje mestnih linij in mestnih linij zunaj naselja v medkrajevne linije) pa so ocenili kot nezadovoljivega.

Ministrstvo je namreč navedlo, da je pri pregledu mestnih linij zunaj naselja ugotovilo, da ni mestnih linij, ki bi bile registrirane kot medkrajevne, zato zanje ne zagotavlja nadomestila. A ministrstvo po oceni računskega sodišča ni pregledalo financiranja medkrajevnih linij, ki jih registriralo iz mestnih linij, tudi ni proučilo smotrnost registriranja teh linij kot medkrajevne linije.