c S

V ZDA pripravili obtožnice za štiri hekerje v Yahoojev sistem

15.03.2017 11:42 New York, 15. marca (STA) - Oblasti v ZDA so pripravljene na vložitev obtožnic zoper štiri osebe, povezane s hekerskimi vdori v podjetje Yahoo, poročanje Bloomberga povzema francoska tiskovna agencija AFP. V podjetju so vdor iz leta 2014, ki je prizadel 500 milijonov uporabnikov, priznali septembra lani, decembra pa potem še drugega, ki je prizadel milijardo uporabnikov.

Kot poroča AFP, so eno izmed omenjenih štirih oseb, zoper katere bo vložena obtožnica, izsledili v Kanadi, ostali trije pa se nahajajo v Rusiji.

Izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer je zaradi vdorov ostala brez letnega dodatka in deleža delnic, svetovalec podjetja pa je ostal brez službe, saj je preiskava pokazala, da se Yahoo na vdore, ki so vodili do kraje osebnih podatkov več kot 500 milijonov uporabnikov, leta 2014 ni pravilno odzvalo.

Spletno podjetje sicer vdorov v sistem ni javno razkrilo vse do lanskega septembra. Decembra lani pa so javnost obvestili o še enem vdoru iz leta 2013, ki je prizadel več kot milijardo uporabnikov.

Yahoo je sicer trenutno v postopku prodaje svoje osrednje, internetne dejavnosti ameriškemu telekomunikacijskemu velikanu Verizonu, ki je po tem, ko so vdori postali javni, zahteval 350 milijonov dolarjev popusta pri nakupu. Pod novimi pogoji bo nakup znašal 4,48 milijarde dolarjev, poroča AFP. Nakup bo sicer končal 20-letno zgodovino Yahooja kot samostojne družbe.

Ameriško podjetje se obenem še vedno sooča s preiskavami in tožbami, povezanimi z hekerskimi napadi. Ameriška zakonodaja namreč podjetjem, ki postanejo tarča hekerskih napadov, nalaga, naj o tem obvestijo javnost takoj, ko se izkaže da bi lahko vdori vplivali na cene delnic.

Vdori predstavljajo veliko sramoto za nekdaj vodilno internetno podjetje, ki pa v zadnjih letih ni dohajal Googlu, Facebooku in ostalim, še poroča AFP.