c S

Koalicija danes s kandidatoma za nadzornika SDH o očitkih na njun račun

15.03.2017 08:24 Ljubljana, 15. marca (STA) - Kandidata za nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) Franc Žmavc in Željko Puljić bosta koalicijskim poslancem danes odgovarjala na očitke, ki se pojavljajo v javnosti in na kocko postavljajo njuno imenovanje. Žmavc je sicer že prepričal del poslanske skupine DeSUS, o obeh pa bo mandatno-volilna komisija DZ odločala v četrtek.

Kandidata sta bila že takoj zatem, ko ju je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman na predlog komisije državnemu zboru predlagala v imenovanje, v javnosti deležna številnih očitkov zaradi njunega dosedanjega dela. Zato koalicija od njiju pričakuje pojasnila.

"Poslanci SMC nikoli ne bodo glasovali za kakršnekoli takšne oporečne kandidate, če se vse te obtožbe potrdijo," je bila v začetku marca v izjavi novinarjem jasna vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer.

Ob Puljića se je minuli teden na novinarski konferenci po seji vlade obregnil tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, sicer nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije. Spomnil je, da je komisija leta 2012, ko je bil Puljić v upravi Telekoma Slovenije, ugotovila, da je ta uprava v nekaterih primerih ravnala koruptivno.

Po besedah Kustec Lipicerjeve je pomembno, da spoznajo obe plati medalje, zdaj pričakujejo pojasnila kandidatov. S temi besedami je vodja poslancev SMC v torek odgovorila na vprašanje o teži ministrovega mnenja.

Medtem ko je Žmavc minuli teden prepričal vsaj del poslanske skupine DeSUS, pa bosta kandidata bolj težko prejela podporo SD. DZ bo sicer o Žmavcu in Puljiću odločal na seji, ki se bo začela v ponedeljek.