c S

V Nemčiji ostreje nad družbena omrežja zaradi sovražnega govora

15.03.2017 08:03 Berlin, 14. marca (STA) - Nemški zunanji minister Heiko Maas iz vrst nemških socialdemokratov (SPD) je danes predstavil osnutek zakona, ki predvideva, da bodo za sovražni komentar in lažne novice v večji meri poslej odgovorna tudi družbena omrežja sama, kot sta Facebook in Twitter.

Osnutek zakona med drugim upravljavcem družbenih omrežij nalaga, da bodo morali v 24 urah po pritožbi izbrisati ali zakleniti kaznivi sovražni govor, kot so npr. rasistične in ksenofobne objave ter komentarji. Prav tako bodo morali upravljavci družbenih omrežij vsako četrtletje obvezno poročati, kako so se odzivali na pritožbe o neprimernih vsebinah. Predvidene so tudi visoke denarne kazni za upravljavce družbenih omrežij v primeru kršitev zakona in sicer do 50 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maasov predlog potrebuje še podpore znotraj same vlade pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel iz vrst nemških krščanskih demokratov, nato sledi še glasovanje v parlamentu.

Maasovi ostri predlogi, ki že veljajo za enega najstrožjih v EU, so že naleteli na kritike znotraj nemške vlade. Nemška ministrica za gospodarstvo Brigitte Zypries (SPD) je tako ocenila, da gre za "privatizacijo" zakonodaje glede sovražnega govora.

Kritična so tudi nemška digitalna združenja, ki jih najbolj moti prav 24-urni rok za izbris, ker naj bi bil prekratek, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Judovska skupnost v Nemčiji je Maasov predlog že pozdravila. Kot ocenjujejo v skupnosti, Nemčija potrebuje strožjo zakonodajo glede sovražnega govora, poveličevanja nacizma in zanikanja holokavsta na družbenih omrežjih.

Predlog zakona je Maas predstavil prav v času, ko se v Nemčiji v luči septembrskih parlamentarnih volitev že pojavlja zaskrbljenost nad lažnimi novicami ter rasističnimi in sovražnimi komentarji na družbenih omrežjih.