c S

EU z novo strategijo ob šesti obletnici konflikta v Siriji

15.03.2017 08:02 Bruselj/Strasbourg, 14. marca (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes v Strasbourgu predstavila sporočilo o novi evropski strategiji za Sirijo, ki beleži ta mesec šest let od začetka konflikta. Namen nove strategije je opredeliti, kako lahko unija igra močnejšo vlogo v prizadevanjih za mir ter pluralistično in strpno civilno družbo v Siriji.

EU pripravlja novo, v prihodnost usmerjeno strategijo ob šesti obletnici konflikta v Siriji, ki je terjal 320.000 življenj in na milijone ljudi prisilil k begu iz države, je izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica unije.

"Sirci želijo in si zaslužijo mir. Želijo in zaslužijo si končno tudi možnost oblikovati prihodnost svoje države," je poudarila Mogherinijeva. Z novo strategijo želi EU vsem Sircem po njenih besedah posredovati jasno sporočilo: "Smo na vaši strani."

Sporočilo vključuje oris političnega, varnostnega in humanitarnega konteksta sirskega konflikta ter vloge EU pri odzivanju na krizo v Siriji, pri čemer Mogherinijeva izpostavlja vodilno humanitarno vlogo unije.

Prav tako sporočilo vključuje oceno tveganj in groženj, ki jih prinaša nadaljevanje vojne za jedrne interese EU ter regionalno in globalno stabilnost, pa tudi opredelitev ciljev - kaj lahko unija stori po koncu konflikta, ko se bo začela obnova države.

Visoka zunanjepolitična predstavnica ob tem poudarja, da bo EU nadaljevala neposredno podporo procesu pod okriljem ZN ter si še naprej prizadevala za krepitev sirske politične opozicije in civilne družbe.

Unija bo še naprej tudi vodilna donatorica za Sirijo. Od izbruha konflikta je unija za Sirijo namenila 9,4 milijarde evrov, od tega približno milijardo iz evropskega proračuna, je izpostavila Mogherinijeva.

Poleg vodilne humanitarne vloge namerava unija po njenih besedah še krepiti tudi politična in diplomatska prizadevanja v sodelovanju s ključnimi regionalnimi igralci, kot so Ankara, Bejrut in Rijad.

Mogherinijeva bo sporočilo o novi evropski strategiji za Sirijo 3. aprila predstavila zunanjim ministrom unije. Dva dni pozneje pa bo to prispevek EU na mednarodni konferenci o Siriji v Bruslju, na kateri bodo razpravljali o prihodnosti države in regije.

K evropski strategiji za mir ter pluralistično in strpno civilno družbo v Siriji je v nagovoru o stanju v uniji lani septembra pozval predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.