c S

ZN: Sirski režim namerno bombardiral vodni vir pri Damasku

15.03.2017 08:02 Ženeva, 14. marca (STA) - Preiskava Združenih narodov je pokazala, da so sirske vladne sile decembra lani namerno bombardirale vodno zajetje v Ain al Fidžehu, zaradi česar je brez vode ostalo več kot pet milijonov prebivalcev Damaska. ZN so napad označili za vojni zločin.

Poročilo, ki so ga danes predstavili v Svetu ZN za človekove pravice, je zavrnil trditve sirskega režima, da so vodo onesnažili uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med silovitimi spopadi med vladnimi silami in uporniki konec lanskega leta v Vadi Baradi blizu Damaska je brez vode ostalo okoli 5,5 milijona prebivalcev sirske prestolnice in predmestnih naselij.

Režim je upornike obtožil, da so zastrupili vodne vire in prekinili vodovodne napeljave, medtem ko so uporniki trdili, da so infrastrukturo uničile vladne sile.

Komisija ZN, ki je preiskovala dogodek, je v poročilu zapisala, da ni našla nobenih dokazov, da je bila voda onesnažena pred bombardiranjem 23. decembra. To so preiskovalcem ZN potrdili tudi prebivalci Vadi Barade, ki so uporabljali vodo iz zajetja. Po bombardiranju je bila voda onesnažena, ker je šrapnel poškodoval rezervoar z gorivom in klorom, so ugotovili ZN.

Sirsko vojska je konec januarja znova prevzela nadzor nad Vadi Barado, ki so jo uporniki zavzeli leta 2012.