c S

Celjski center za socialno delo bo postal območni center

15.03.2017 07:56 Celje, 14. marca (STA) - Celjski center za socialno delo bo postal območni center, je danes ob robu otvoritve večgeneracijskega centra v Celju povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Dejala je tudi, da bodo vsi drugi centri v regiji postali enote celjskega centra za socialno delo.

Po besedah ministrice bodo ustanovili tudi skupno enoto za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, reševanje vlog pa bo centralizirano. Prav tako bo ministrstvo zagotovilo tudi mobilne enote centra za socialno delo.

"Napovedana reorganizacija centrov za socialno delo prinaša več specifičnega in specializiranega kadra, s tem tudi ločitev administrativnega dela, ki je zelo osovraženo. Želimo si socialno delo vrniti na teren k ljudem," je še dejala Kopač Mrakova.

Ključni cilj reorganizacije centrov za socialno delo je obstoječih 62 centrov združiti v 16 območnih enot. Pri tem pa po besedah ministrice ne gre za centralizacijo socialnega dela ali kaj takšnega. Centralizirati poskušajo zgolj skupne službe in krepiti socialno delo na lokalnih enotah.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za izvajanje nadzora nad delovanjem centrov za socialno delo načrtuje ustanovitev komisije. Ta naj bi svoj prvi nadzor nad naključno izbranimi centri za socialno delo izvedla do konca letošnjega leta.