c S

Na sodišču tožba Gašparja Mišiča proti Luki Koper

15.03.2017 08:29 Koper, 15. marca (STA) - Spor med nekdanjim razrešenim predsednikom uprave Luke Koper Gašparjem Gašparjem Mišičem in koprsko družbo se danes vrača na koprsko delovno sodišče. Gašpar Mišič Luko namreč toži zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi.

Višje sodišče je namreč konec lanskega leta pravnomočno odločilo, da je bil sklep o odpoklicu Gašparja Gašparja Mišiča s funkcije predsednika uprave Luke Koper aprila 2014 ničen, Gašparja Mišiča pa obenem po dokončno odločitev o zakonitosti odpovedi delovnega razmerja napotilo na delovnopravno sodišče.

Kot je tedaj za Delo povedal Mišičev odvetnik Uroš Križanec, se je višje sodišče v celoti strinjalo s prvostopenjskim, da Gašpar Mišič ni zlorabljal preferenčnega glasu, kot so mu očitali nadzorniki, saj je bilo 98 odstotkov sklepov uprave sprejetih soglasno. "Vse, kar je bilo navedeno v sklepu o odpoklicu, se je izkazalo za neresnično," je dodal odvetnik.

Pravda na delovno-pravnem sodišču je bila prekinjena do pravnomočne odločitve o ničnosti sklepa na višjem sodišču, Križanec pa je izrazil pričakovanje, da bo zaradi jasne sodbe višjega sodišča tudi delovno sodišče ugotovilo nezakonitost odpovedi delovnega razmerja.

V Luki Koper pa so tedaj zatrdili, da je nadzorni svet ravnal z vso dolžno skrbnostjo in izključno v interesu družbe.

Nadzorni svet Luke Koper je Gašparja Mišiča razrešil aprila 2014, in sicer zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.