c S

Na ministrstvu kritični do potez sveta za civilni nadzor drugega tira

14.03.2017 15:48 Ljubljana, 14. marca (STA) - Napoved sveta za civilni nadzor drugega tira, da bodo vložili svoj zakon o projektu, na ministrstvu za infrastrukturo vidijo kot "destruktivno" in "skrajno neodgovorno" dejanje. Kot je poudaril državni sekretar Jure Leben, bo ministrstvo svoj predlog zakona o gradnji in upravljanju drugega tira železniške proge Divača-Koper predstavilo ta teden.

Leben je v izjavi za javnost pojasnil, da bodo svoj zakon koaliciji in medijem predstavili v četrtek. "Gre za zahteven in celovit zakon, ki bo opredelil temeljne pogoje in pravni okvir za izvedbo financiranja, gradnjo in upravljanje drugega tira," je dejal in omenil, da je eden od avtorjev zakona tudi Rajko Pirnat.

"Na projektu intenzivno delamo, da bomo lahko še letos začeli s pripravljalnimi deli in s tem gradnjo drugega tira. V tem trenutku tisti, ki predstavljajo nov projekt ali pa nadaljujejo z vlaganjem novega zakona, čeprav vedo, da je osnutek zakona že pripravljen, poskušajo preprečiti, da se drugi tir sploh začne graditi," je bil kritičen državni sekretar.

Današnja napoved sveta za civilni nadzor projekta drugi tir, da bodo vložili svoj predlog zakona, po besedah Lebna lahko upočasni pridobivanje evropskih sredstev in sam začetek gradnje drugega tira, "kar bo imelo gospodarske posledice za Luko Koper in celotno logistiko".

Člane sveta je pozval, naj premislijo, ali so njihovi nameni res usmerjeni v čimprejšnji začetek gradnje "ali pa jim gre preprosto za lastno promocijo in igračkanje, ki škodi enemu najpomembnejših slovenskih projektov".

Zavrnil je tudi navedbe sveta, da bi Madžarska, s katero tečejo pogajanja o sodelovanju pri projektu, zahtevala lastniški delež v Luki Koper. Prav tako po Lebnovih besedah na mizi ni pogoja, da bi Madžarska zahtevala ekskluzivno za prevoz tovora iz Luke Koper do Madžarske, kot so dejali v svetu za civilni nadzor.